Hirdetés

Európa földrajza

48 perc olvasás
Európa földrajza

 

A legfejlettebb a két délnémet tartomány, székhelyeik a legkorszerűbb ágazatokat tömörítik: Stuttgart (Mercedes), München (BMW). A német energiagazdaság hazai és behozott fekete- és barnaszénre, importált kőolajra épül. Az atomerőműveket bezárják, ezek pótlására jelentősen növelik a megújuló energiahordozók felhasználását. A német gazdaság húzóágazatai: autógyártás, vegyipar, hadiipar, elektronikai ipar. A német TNC-k számos leányvállalatot hoztak létre Kelet-Közép-Európában, hozzájárulván a térség országainak gazdasági fejlődéséhez. Hazánkban megtelepedett az Opel, az Audi, a Mercedes, a Bosch, a Siemens, Csehországban és Szlovákiában a Volswagen.

Hirdetés


Hirdetés

 

 

 

 

Fejlett gazdaságú országok Európa közepén

 

Ausztria

 

Ausztria a szövetségi köztársaság, az EU fejlett országai közé tartozik. Az ország többségét a Keleti-Alpok láncai foglalják el. Központi része a Magas-Tauern, itt van a legmagasabb csúcsa is (Glossglockner 3798 m). Formáit elsősorban a jég alakította ki.

 

A gazdasagi élet a medencékben összpontosul: szélesebb körű a mezőgazdaság (istállózó állattenyésztés és sokrétű növénytermesztés), az ipari központok itt találhatóak. Az Alpok jelentősen befolyásolja az ország gazdasági életét. A sok hegység miatt kevés a szántóföldi művelésre alkalmas terület. Ugyanakkor az Alpoknak számos gazdasági haszna van: jelentős idegenforgalom (bakancsos turizmus, síelés), vízenergia, kevés ásványykincs (magnezit, kősó, kőszén), erdőgazdálkodás (fa-, papíripar), havasi pásztorkodás, az alacsonyabb térszíneken istállózó állattartás, növénytermesztés.

 

A hegységet hosszanti völgyek és kisebb medencék tagolják, fontos tranzit utak haladnak keresztül rajtuk. A magashegyi régiók az idegenforgalom és a havasi pásztorkodás térszínei. A turizmust fejlett infrastruktúra szolgálja. Ausztria idegenforgalmi bevételei nemzetközi viszonylatban is számottevőek. A turizmus az ország egyik húzóágazata.

 

Északon a Cseh-masszívum nyúlik át, hullámos felszínén fejlett mezőgazdaság alakult ki. A hagyományos ipar mellett gyors ütemben fejlődött a munkaigényes, korszerű ipar is. Főbb központjai:

Hirdetés

·         Bécs és környéke: szaktudást igénylő ágazatok (elektronika, szerszámgépipar), idegenforgalmi és kulturális központ, olajfinomítás.

·         Linzi-medence: kohászat, gépipar, vegyipar, traktorgyártás.

·         Mura-völgy: fa és papíripar, vaskohászat, gépipar, központja Graz.

·         Salzburg: sóbányászat, idegenforgalom, zenei fesztiválok.

·         Innsbruck és térsége: idegenforgalom, színesfém- és alumíniumkohászat.

Hirdetés

 

A hazánkkal szomszédos országok közül Ausztria a legfejlettebb, amely ráadásul nem volt szocialista ország, így töretlenül fejlődött. Történelmi és gazdasági kapcsolataink mindig erősek voltak. Ma Ausztria az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerünk.

 

 

 

Svájc

 

Svájc hosszú ideje semleges ország. A háborúk így elkerülték, és számos módon kiaknázta a szemlegességből adódó lehetőségeket. Az ország Európa legfejlettebb magterületéhez foglalják el. Több 4 ezer méternél magasabb csúcsa van. Az Alpoktól északnyugatra lévő Mittelland (a legjelentősebb mezőgazdasági táj) dombvidéke választja el a Jura röghegységtől. Mittellandon él a lakosság harmada. Az Alpok gazdasági haszna: jelentős idegenforgalom, vízenergia, hágóin fontos tranzit utak haladnak keresztül (tranzitilletékek: havasi pásztorkodás: tejtermékek, csokoládé). Nyersanyagok híján az iparosodás kezdetétől a nagy szakértelmet, precizitást igénylő speciális termékek előállítására szakosodtak: órák 8Rolex), gyógyszerek, mérőműszerek, elektromos gépek. Svájc a minőségi, egyedi termékek gyártására szakosodott. Ausztriával szemben itt a hagyományos ágazatok szerepe elenyésző. Jellemzőek a kis- és középvállalkozások. A termelés megmaradt családi, üzemi szinten. Nagy bevételhez jut világhírű banki pénzügyi szolgáltatásaiból. Több nemzetközi szervezet központja is itt található (WHO, Vöröskeresztm Nemzetközi Olimpiai Bizottság).

 

 

 

A gazdasági felzárkózás lehetőségeinek példái

 

Dél-Európa

A Földközi-tenger partján fekvő országok nagy részén mediterrán éghajlat jellemző, itt jellegzetes táj alakult ki (pálmafákkal, örökzöldekkel tarkított, zsúfolt tengerpartok és ritkán lakott, kopár, gyér növényzetű hegy- és dombvidékek). Az eredeti növényzet eltűnésében már az ókortól jelentős szerepe volt az emberi tevékenységnek. A gazdasági életben dominál a mezőgazdaság és az idegenforgalom. Mezőgazdaság: meghatározó a növénytermesztés (szőlő, zöldségek, olajfa, mandula), az állattenyésztés alárendelt (juh, kecske), a birtokszerkezet kettősséget mutat (kisbirtokok és tőkés latifundiumok, néhol részesbérleti rendszer), fontos a halászat.

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!