Hirdetés

Európa földrajza

48 perc olvasás
Európa földrajza

 

Az északnyugati országrészt “Magas-Britanniának”, jellemző dús zöld rétjei, legelői miatt “Zöld-Angliának” vagy “Zöld-Britanniának” is nevezik. A térségben az állattenyésztés (szarvasmarha), a tejgazdálkodás jellemző. Burgonyát, árpát termesztenek, utóbbiból sort és whisky is termesztenek.

Hirdetés


Hirdetés

 

Az Egyesült Királyság legdinamikusabban fejlődő körzete Dél- és Délkelet- Anglia. Előnyei: szakképzett munkaerő, egyetemi kutató hatter (Oxford, Cambridge), az Európába tartó áruforgalom az itteni kikötőkben bonyolódik, melegebb éghajlat, kedvezőbb domborzat (“Alacsony-Britannia”), fejlett, gabonatermesztő mezőgazdaság (“Sárga-Anglia”). A térség kiemelkedő központja: London: idegenforgalmi, pénzügyi, kereskedelmi, szolgáltató központ. Szerepe európai nagyságrendű (globális város), igazi többnyelvű, multikulturális város. Ismert brit termékek, vállalatok: Jaguar, Land Rover, British Petrol, Vodafone.

 

 

 

Franciaország

 

Nyugat-Európa legnagyobb területű, az EU egyik legfejlettebb országa. Változatos domborzati, éghajlati és talajadottságai kedvezőek a mezőgazdaság számára. A mezőgazdaságot a közepes és nagyméretű, korszerű családi gazdaságok jellemzik, Franciaország az EU legnagyobb mezőgazdasáfi termelője, élelmiszer-exportőre, a közös agrárpolitika legfőbb haszonélvezője.

 

Mezőgazdaság

 

·         Az óceáni éghajlatú területeken: zöldmező gazdálkodás (szarvasmarha, tej, sajtok)

·         A kontinentális éghajlatú területeken: szántóföldi gazdálkodás (búza, kukorica, napraforgó, cukorrépa, szőlő :hires borvidék: Champagne, állattenyésztés: sertés, baromfi)

Hirdetés

·         Mediterrán éghajlat: mediterrán gazdálkodás (szőlő, citrusfélék, füge, olajbogyó, virago: levendula, jázmin)

·         Hegyvidéki éghajlaton: havasi pásztorkodás (szarvasmarha)

 

Az ország egykor jelentős szén- és vasércvagyona mára kimerült (Ardennek). Az energiaszükségletet atomerőművekből, vízenergiából és import kőolajból fedezik. Az alapanyaggyártás szerepe csökkent. A kőolaj-feldolgozással együtt egyre inkább a nagy kikötővárosokba koncentrálódik (Marseille). A feldolgozóipar sokrétű, több modern, K+F tevékenysére épülő ágazata van: járműipar (Citroen, Peugeot, Renault), repülőgépgyártás (Airbus, Mirage), hadiipar, űripar (Ariane), számítástechnikai és elektronikai ipar, atomerőművi berendezések gyártása.

 

Kiemelkedő Párizs szerepe: pénzügyi, kereskedelmi, kulturális, idegenforgalmi központ, autóipar, repülőgépgyártás, a divat fővárosa. Számos nemzetközi szervezet székhelye, igazi globális város.Eiffel-torony: 322 m magas, az 1889-es világkiállításra készült. Franciaország gazdasági életében nagyon fontos az idegenforgalom. Kulturális, művészeti látnivaló, történelmi emlékei, kastélyai, tengerpartjai, természeti látnivalói, hegyei, gasztronómiája minden évszakban turisták tömegeit vonzzák. A külföldről érkező turisták száma itt a legmagasabb a világon. Az idegenforgalmat segíti a fejlett infrastruktúra (szállodák, utak, vasutak: TGV).

 

 

 

Benelux-államok

 

Belgium, Hollandia és Luxemburg gazdasági együttműködése évszázadokra nyúlik vissza. Előnyös földrajzi fekvésük fontos közlekedési és kereskedelmi térséggé tette őket. A gazdasági fejlődésben mindmáig fontos szerepet játszik a Benelux-államok előnyös földrajzi helyzete. Itt torkollik az Északi-tengerbe Európa legforgalmasabb vízi útja, a Rajna. A nagy haszonnal járó átmenő (tranzit) forgalmat Hollandiában Rotterdam, Belgiumban Antwerpen korszerű kikötője fogadja. A kikötőkből az árúk egy részét Földünk legsűrűbb út- és vasúthálózata továbbítja. Hollandiában a belvízi hajóutak hossza a szállítási teljesítménye még a vasutakét is felülmúlja. Régóta intenzíven részt vesznek a nemzetközi munkamegosztásban. A 2. világháború után létrejött Benelux gazdaságu unió az európai integráció előfutára. Létrehozását az országok kis területe, szűkös természeti erőforrásai a belső piaca indokolta.

Hirdetés

 

 

 

Hollandia

 

Mezőgazdasága kedvező adottságokkal rendelkezik (jó termőföldek, legelők, óceáni éghajlat):

·         Világszínvonalú, belterjes gazdálkodás.

·         A mélyföldeken földgázzal fűtött üvegházak, kertek.

·         Fejlett rétgazdálkodás, takarmánytermesztés, állattenyésztés (szarvasmarha).

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!