Hirdetés

Európa földrajza

48 perc olvasás
Európa földrajza

·         Bizottság: Az EU mindennapi munkáját végző döntéselőkészítő, javaslattevő és végrehajtó szerve. Nemzetek feletti (szupranacionális), az EU érdekeit szem előtt tartó, kormányszerűen működő szerv. 28 (a britek kilépése után 27) tagú, minden ország 1 biztost delegál 5 év időtartamra. Elnökét önmaga választja.

Hirdetés


Hirdetés

·         Parlament: Az Unió társjogalkotó, társdöntéshozó szerve, vagyis a döntések elfogadásához a Parlament beleegyezése szükséges. Elfogadja az EU költségvetését, ellenőrzi központi szerveit. Tagjait a tagországok állampolgárai közvetlenül választják 5 évre. Székhelyei: Strasburg és Brüsszel.

·         Európai Központi Bank: Az Unió legfontosabb pénzügyi szerve, az euro bevezetéséről és értékállóságáról gondoskodik. Központja: Frankfurt am Main.

Hazánkat 1991 óta társulási egyezmény kötötte az integrációhoz. 2004. május 1-jén lettünk az EU teljes jogú tagja. Jelenleg külkereskedelmi forgalmunk több mint háromnegyedét az EU országokkal bonyolítjuk le, tőkeimportunk többsége is onnan származik. Tagságunk számos előnnyel, lehetőségekkel, ugyanakkor nehézségekkel és kötelezettségekkel is jár. Az EU-n belül jelentős területi fejlettségi különbségek figyelhetők meg. Az Unió legfejlettebb területe a “kék banán” ( Közép- és Délkelet Anglia, Benelux-államok, Franciaország északi és északkeleti része, Németország nyugati része, Svájc, Észak- Olaszország).

 

Regionális Politika: A fejlettség és életszínvonalbeli különbségek csökkentését, az elmaradottabb régiók felzárkóztatását, az infrastruktúra fejlesztését, a versenyképesség javítását, a határokon átnyúló regionális együttműködések támogatását hivatott elősegíteni. Ennek keretében támogatják a hanyatló, munkanélküliséggel sújtott és falusias térségeket. A struktúrális és kohéziós alapokhoz pályázatok útján lehet hozzájutni.

Hirdetés

 

Közös agrárpolitika: Céljai a mezőgazdasági termelékenység növelése, a mezőgazdasági termelők számára megfelelő életszínvonal, a fogyasztók részére jó minőségű, méltányos árú termékek biztosítása, a vidéki kulturális értékek védelme, vidékfejlesztés. A reformok során bevezették a közvetlen agrártámogatást a gazdáknak, előírták a termőterület csökkentését, bevezették a vidékfejlesztést, kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság. Eszközei: védővámok, zsilipár, lefölözés, egységes árrendszer, garantált felvásárlási ár, exportszubvenció, intervenció, kvótarendszer. (magyarázatok: érettségi témakörök vázlata: 199. emelt rész) A mezőgazdasági kiadások az EU költségvetési kiadásainak 36%-át teszik ki.

 

 

 

A területi fejlettség különbségei Európában

 

Az Európai Unió magterületei

 

Egyesült Királyság (kikerül az EU-ból)

 

Az Egyesült Királyság Nagy-Britanniát (Anglia, Skócia, Wales) és Észak- Írországot magába foglaló alkotmányos királyság. Szigetország volta a történelemben számos előnnyel járt. Mindig jelentős hajóflottát tartott, mellyel a világtenger ura, a legnagyobb gyarmatbirodalom birtokosa lett. Nagy-Britannia az EU második legerősebb gazdasága Németország után. Ezer szállal kötődik az integrációhoz, jelentős befizető, de elmaradottabb régiói részesülnek a regionális politika támogatásaiból is. A sziget védelmet jelentett a legtöbb európai háborútól is. Az újkori világ pénzügyi, gazdasági központjává vált.

 

Anglia legfőbb ásványkincsei: feketeszén, vasérc. Ezek segítették elő az ipari forradalom kibontakozását. Angliát a 18-19. században a világ műhelyeként emlegették. Legfontosabb hagyományos iparvidéke a Pennine-hegység deli lábánál felvő Black Country is ezekre az ásvénykincsekre települt. A térség a 20. század második felére rozsdaövezetté vált: munkanélküliség, elszegényedés, elvándorlás, környezetszennyezés: szerkezetváltás: korszerű fémfeldolgozás, járműipar, repülőgépipar. Fő központja: Birmingham. Északkelet-Anglia is hagyományos iparvidék. Itt még a szénbányászat, a kohászat, a gépipar (Sheffield) és a textilipar (Leeds) dominál. Skócia hagyományos, szénre települt iparvidéke (Glasgow, Edinburgh) ma egyre inkább az északi-tengeri szénhidrogén-bányászathoz alkalmazkodik. Északnyugat-Anglia két fő központja a behozott nyersanyagokat feldolgozó Liverpool és a sokoldalú egykori textilváros, Manchester.

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!