Hirdetés

Az esztétikai minőségek rendszere (emelt)

32 perc olvasás
Az esztétikai minőségek rendszere (emelt)

A TRAGIKOMIKUM

Nem egyetlen, hanem egész sor esztétikai minőség összefoglaló elnevezése. A tragikum és komikum egyszerű összekapcsolódása nem tragikomikus, hanem tragikus és komikus, ennek megfelelően pedig az olyan hős, aki az első felvonásban megnevettet, az utolsóban megrendít, szintén nem tragikomikus, hanem egyszer komikus, másszor tragikus. A tragikomikum lényege az, hogy egyszerre kelt lenézést és szánalmat, mert érzéki formája a szabadság jegyében fellépő jelenséget állít elénk úgy, hogy váratlan csattanóval lelepleződik ennek korlátozottsága, és a lelepleződés a következményei meghaladják a korlátozottság mértékét, a kor embere tehát ellentétes érzelmekkel, kívülálló gúnyérzéssel vegyes együtt érző szánalommal éli át az élményt. (pl. Gogol Köpönyeg c. novellája)

Hirdetés

A DIADALMASSÁG, FELSZABADULTSÁG

A diadalmasságnak feltétele, hogy a küzdelemre utaló vonásokat is érzékeltesse, ellenkező esetben ugyanis a jelenség egyszerűen fenséges lesz, másrészt a legyőzött ellenerők nem lehetnék méltatlan ellenfelei a győztesnek. Tekintve, hogy a diadalmasság a végkimenetel szempontjából a tragikusság ellentéte, érthető, hogy amilyen gyakori az európai művészettörténetben Krisztus tragikus kereszthalálának ábrázolása, ugyanolyan gyakori diadalmas feltámadásának bemutatása. A diadalmasság kiszorult a modern művészetből, helyére lépett viszont a mindennapi helytállás, a felszabadultság ábrázolása. A felszabadultság a modern művészet egyik uralkodó esztétikai minősége: valahányszor kedvező kimenettel zárul a regény, novella, színdarab vagy film, ez tükröződik élményünkben.

ELLENGROTESZK

Quasimodo, a púpos toronyőr olyan rémfigura, amilyet csak egy romantikus regényíró fantáziája tud kitalálni. A cselekmény egy adott pillanatában azonban alakja a nemes lelkű hősiesség tündökletes fényében kezd lobogni. A rém fenséges erőfeszítéssel igyekszik megmenteni elérhetetlen szerelmét. Az állatok világát bemutató filmek nem egyszer ejtenek ámulatba azzal, hogy szörnyeteg küllemű vadállatok a szülői szeretet legszebb jeleit mutatva, dédelgetett kicsinyeikért élet-halál harcokat vívnak náluk hatalmasabb ragadozókkal. A szabadság jegyében fellépő korlátozottság lelepleződése sajátos esztétikai minőséget hoz létre, az itt említett példáknál a groteszk fordítottját. Az ellengroteszk az érzéki forma szélsőségesen korlátozott, borzalmas vagy alantas jelenséget állít elénk úgy, hogy egyben feltárul ennek kiemelkedő, fenséges vagy magasztos mértékű szabadsága. A kor embere e mértéktelenség miatt kívül állóan, de mégis lelkesült örömmel éli át az élményt.

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4 5 6 7

Címkék: esztétikatragikum


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!