Hirdetés

Internet szolgáltatásai

18 perc olvasás
Internet szolgáltatásai

Internet szolgáltatásai

1. Az elektronikus levelezés

Az Internet elektronikus leveleit e-mail – az angol ”electronic mail” kifejezésből – elnevezéssel szokás illetni. Az e-mail valójában a felhasználók személyes kommunikációs csatornája a hálózaton, a legrégibb, legalapvetőbb lehetőség az Internet szolgáltatásai közül. Levelezőprogramokkal üzenetek küldhetők a világ más tájaira vagy akár a szomszéd szobába, ahol a címzett néhány másodperc múlva olvashatja a levelet.

Hirdetés

A levelezést két fő szolgáltatás irányítja, a POP (Post Office Protocol) a fogadó oldala, míg az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) a feladó oldala leveleinknek. Ha egy POP szervert adunk meg a levelező szoftverünknek, akkor azt a helyet definiáljuk, ahonnan az úgynevezett kliensünk le fogja tölteni az ott várakozó leveleinket. Ez úgy működik mint egy postahivatal, ahol az ügyfelek postafiókokat bérelnek. Az SMTP-t úgy képzelhetjük el, mint az utcai postaládákat. Ide bárki bedobhatja az elküldendő leveleit, bárhová legyen is az címezve. Az SMTP szerver megkeresi az adott domain névhez tartozó postát és bedobja a megfelelő postafiókba.

Az elektronikus levelezésnek számos előnye van a hagyományos levelezéssel szemben:

·   az e-mail igen gyors, a levelek napok helyett percek vagy másodpercek alatt megérkeznek a címzetthez

·    teljesen ingyenes (a már Internet hozzáféréssel rendelkezők számára)

Hirdetés

·    az e-mail sokkal nehezebben veszik el mint a hagyományos levél, hiszen a hálózaton megfelelő biztonsági rendszer működik. A rosszul megcímzett levelek visszaérkeznek a feladóhoz, és a megfelelő módosítás után újraküldhetők

·    a szöveges üzenetek mellett számítógépes állományokat is továbbítani lehet, így képet, hangot, mozgóképet, programokat is.

Az e-mail-nek a telefonhoz is képest is jelentős előnyei vannak: azon kívül, hogy a világ másik végén levő ismerősünkkel is ingyen beszélhetünk, az üzeneteket akkor írhatjuk és olvashatjuk, amikor éppen ráérünk, a válaszon annyit gondolkozhatunk, amennyit akarunk, nem kell egymás után szaladgálni. Nem csoda, hogy a legtöbb embernek (legalábbis kezdetben) az e-mail az Internet legnagyobb csábítása, és ma is sokan elsősorban levelezésre használják a hálózatot.

Az ismerőseinkkel való kapcsolattartás mellett az e-mail számtalan egyéb dologra is használható. Ezen keresztül kérhetünk segítséget, tanácsot, információt, szakmai párbeszédeket folytathatunk, vitatkozhatunk bármilyen témáról, új ismerősökre tehetünk szert. A magánlevelezés mellett előfizethetünk az ún. elektronikus újságokra, melyek friss példányait e-mailen fogjuk kapni; részt vehetünk levelezőcsoportokban, amelyekben a küldött leveleket minden résztvevő megkapja.

Az e-mail lényegét tekintve olyan, mint a hagyományos levelezés: mindenki, akinek Internet előfizetése van, saját e-mail címmel és elektronikus postafiókkal rendelkezik. Az e-mail cím név@hol alakú. Itt a ”név” a már említett felhasználói név, a ”hol” pedig annak a számítógépnek az Internet-azonosítója, amelyre az üzenetet küldjük. E sorok írójának címe: [email protected]

Hirdetés

Az elektronikus levelezés hátrányai

Érzelmek kifejezésére kevésbé alkalmas, személyes jegyekre csak az írás stílusából lehet következtetni

Nem fogadható el hitelt érdemlő bizonyítéknak (bár az EU-országok hírközlési minisztereinek megegyezése szerint 2000-től hiteles aláírásnak számít a digitális aláírás, így az e-mail is elfogadható az EU-n belül hitelt érdemlő bizonyítéknak).

Az e-mail címben bármilyen apró elírás hibához vezet, míg a hagyományos postacímeknél a postás esetleg tudja korrigálni a rossz címet.

2. WWW (World Wide Web)

A WWW tulajdonképpen nem más, mint egy multimédiás felhasználói felület, amely elkülönített dokumentumokat fog össze hálózatban. Linkek segítségével fogalomról fogalomra, dokumentumról dokumentumra ugorhatunk. A WWW világszerte felkínálja nekünk a legkülönbözőbb jellegű információkat, szövegeket, képeket, grafikákat, hangokat, videókat, az emberiség csaknem összes digitalizált tudását elérhetjük weboldalakon keresztül. És ez – nap mint nap – több százezer oldallal bővül. A nyomtatott sajtó (kiadók), nyomtatott publikációk, egyetemek, magánszemélyek, múzeumok, nemzeti és nemzetközi szervezetek, egyesületek, vállalatok stb. kínálnak számtalan információt. Minden weboldalnak van egy címe, az úgynevezett URL (Uniform Resource Locator), amit böngészővel lehet elérni. A World Wide Web-en általában az ún. Hypertext Markup Language (HTML) dokumentumnyelvet használják. Ennek alkalmazásával lehet keresztutalásokat (linkeket) készíteni más dokumentumokhoz, valamint tetszés szerinti nagyszámú képet, filmet, vagy hangot mellékelni. A HTML-adatokat többnyire a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) kommunikációs protokoll segítségével közvetítik a webszerver és a számítógép között.

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!