Hirdetés

Internet

5 perc olvasás

Az internet felépítése, működése, szolgáltatásai
• Ismertesse röviden az internet történetét! Mi az internet?
• Mi kötheti össze az internet gépeit? Hogyan kapcsolódhatunk az internethez?
• Mi a protokoll és a TCP/IP? Mi az IP cím és a DNS?
• Az internet szolgáltatásainak csoportosítása

Hirdetés

Története: Az 1960-as évek végén az USA hadserege egy központ nélküli számítógépes hálózatot fejlesztett ki, melynek a neve Arphanet volt. Ezt tekinthetjük az Internet elődjének, mert itt is a hálózatba bekötött számítógépek laza kapcsolatáról, szövetségéről van szó. A későbbiekben e technológiát már az egyetemek is átvették, hogy kutatási eredményeiket, híreiket publikálhassák. Az egyetemisták már a kezdetektől használták a hálózat elektronikus levelező rendszerét, mely nagyon gyorsan népszerű lett. Az 1980-as évektől a hálózat már a hétköznapi életben is megjelent, igazi fejlődének azonban a 1990-es évek elejétől indult a Clinton kormányzat alatt és támogatásával. Ma már 100 milliókban lehet azoknak a számítógépeknek a számát mérni, mely kapcsolódni képes az Internethez.

Összeköttetés: Az Internet kisebb hálózatok és számítógépek laza, de sok összekötő vezetéket tartalmazó rendszere. Az Internet segítségével lehetőségünk van a világ bármely részére ellátogatni, onnan adatokat, képeket letölteni. Ha valamilyen témakör érdekel bennünket, a kereső szerverek segítségével egy csokor címlistát kapunk. Azon kívül lehetőségünk van Internetes levelezésre is, ahol, miután megadtuk a címzett címét, megírtuk a levelünket, a levelező program segítségével már sikerült is kézbesíteni.

Kapcsolódás:
A kapcsolatnak tehát számos technikai feltétele van, ezek közül a legfontosabbak:
• Számítógép. Ez az a bizonyos „tévé meg írógép meg villanydrót” egyveleg, amivel az egész varázslat elvégezhetõ.
• Internet csatlakozás. Nem árt. enélkül nincs kapcsolatunk a világgal. Ehhez hozzájuthatunk iskolában, amennyiben iskolába járunk (ma már minden felsõoktatási intézményben, és számos közép- és általános iskolában is találhatnak a tanulók internet lehetõséget), valamint természetesen Internetet szolgáltató cégeken keresztül.
• Programok. Szükségünk lesz programokra, amik kezelni képesek az internetes kapcsolatunkat. Ezeket beszerezhetjük boltban, néhányukat az operációs rendszerünkkel (vagy DOS shellünkkel) együtt adják, másokhoz hozzájuthatunk ismerõsöktõl vagy számítástechnikai magazinok CD mellékleteibõl, mégis a leggazdagabb forrás maga az Internet.
Protokoll, TCP/IP DNS:
A számítógépek az IP protokoll segítségével tartják kapcsolatot az internet világában. A megfelelő működése ennyi azonban még kevés, TCP protokollra is szükség van. A TCP ügyel a csomagokra, a megérkezésükre, az elveszettek újra kérésére. A működés alapja a TCP/IP protokollcsalád. A sikeres kommunikációhoz szükséges, hogy a részvevők egyértelműen tudják azonosítni egymást. A különböző, internethez kapcsolódó eszközöket IP cím azonosítja, a gépeink ezek alapján kommunikálnak. Ez a cím egy 32 bites szám, 4*1 bájtos formában szoktak leírni. Például ilyen cím a 193. 225. 13. 60. Természetesen minden tagja 0-255 tartományban kell, hogy essen. Ez 232 címet jelentene, de valójában ennél kevesebb cím jelenhet meg az interneten. A böngészőnkben írhatunk IP címet is de, barátságosabbnak tűnik a szokásos internet címek használata. Az internet címekhez tartozó IP címek az automatikusan működő DNS szolgáltatás adja meg. Az internetre kapcsolt szerverek egymást több számjegyből álló azonosítóval vagy IP címmel (pl. 195. 70. 38. 81) azonosítják. Ez az Internet hálózati cím nehezen megjegyezhető számsor, a könnyebb kezelhetőség érdekében jött létre a domain név. Minden domain név egyedi DNS-sel rendelkezik, mely alapján azonosítható a hozzá tartozó IP cím, ahonnan letölti az adatokat, a weboldalt.

Az internet szolgáltatásainak csoportosítása:

1. E-mail – elektronikus posta
2. TelNet – bejelentkezés távoli számítógépekre, eredeti formájában kihalt, helyette a titkosított átvitelt használó SSH-t használják manapság
3. FTP – fájlátviteli protokoll, segítségével fájlokat tölthetünk le a gépünkre.
4. ListServ – címlista, keresés a szerver- és bejelentkezett felhasználói címek után
5. News (UseNet) – hírolvasás
6. Archie -Ftp-állomások lekérdezése, keresés az archívumban, kihalt
7. WAIS – adat keresése, megtekintése indexelt rendszerben, kihalt
8. Gopher – menükezelt módon elérhetőek távoli szerverek a címek pontos ismerete nélkül, kihalt
9. WWW (World Wide Web) – menükezelt, grafikus felületen szinte bármilyen adat elérhető.

Hirdetés

Címkék: DNSInternet


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!