Hirdetés

Internet szolgáltatásai

18 perc olvasás
laptop on brown sofa

– bit.listserv Bitnet eredetű levelezőcsoportok

Hirdetés

– biz Üzleti témák

– comp Számítástechnika és kapcsolódó témák

– misc Máshová be nem sorolható hírcsoportok

– news Hírek magáról a Usenetről

– rec Hobbi, játék és szórakozás

– sci Tudományok, kivéve a biológiát

Hirdetés

– soc Szociális témák, gyakran népcsoportokról

– talk Politika és kapcsolódó témák

– alt Vitatható vagy szokatlan témák; nem minden szolgáltatónál találhatók meg.

Nagyon sok hírolvasó program található a hálózaton. A Unix gépeken a leggyakoribb az nn, az rn és a tin nevű szoftver. Ezek karakteres üzemmódban működő, parancsokkal vezérelhető programok, egyre kevésbé használják őket.

PC-ken jól használható a hírek olvasására pl. a szintén karakteres, de menükkel kezelhető Minuet vagy a Windows alatt futó grafikus Netscape newsreader funkciója és a WinVN. A hírolvasó kliensek helyett, gopher vagy WWW szervereken elérhetők a hírcsoportok anyagai több gépen is a világban, de ezeknél csak olvasni tudjuk a leveleket, válaszolni nem lehet rájuk. Néhány helyen kereshető adatbázist is készítenek a UseNet üzenetekből (ami nem kis feladat, mert naponta egy teljes enciklopédiának megfelelő mennyiségű szöveget tesznek közzé a Useneten). A legismertebb ilyen kereső jelenleg az AltaVista (http://www.altavista.com).

Hirdetés

Különösen érdekesek és értékesek az ún. FAQ (Frequently Asked Questions) összeállítások, melyek egy-egy témában a „kollektív bölcsesség” gyűjtőhelyei: a hírcsoportban leggyakrabban feltett kérdések és a rájuk adott válaszok összefoglalásai. A Useneten olyan speciális témáknak is vannak fórumai, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő a hálózaton, és ha nem tudjuk eldönteni, hogy egy adott kérdést melyik hírcsoportban érdemes feltenni, akkor lehetőség van a „keresztpostázásra” is, vagyis levelünket egyszerre több newsgroupba is elküldhetjük. (Az intenzív keresztpostázás azonban a hálózati illemtan (netiquette) szerint kerülendő.)

7.Talk

A beszélgető (talk) program segítségével az interneten keresztül két felhasználó „beszélgetést” folytathat egymással. Használatakor a képernyő két részre osztódik, az egyik fél az egyik részbe, míg a másik fél a képernyő másik részébe gépelheti mondanivalóját. Használatához szükséges, hogy a hívott fél az adott időben egy ilyen szolgáltatást nyújtó számítógépre bejelentkezzen. Célszerű a beszélgetés időpontját e-mail-ben előre rögzíteni.

Előnyei:

– rendkívül gyors

– az információcseréhez a legolcsóbb

– nem egyoldalú (pl. levelezés)

Hátrányai:

– rossz vonal esetén nagyon lassú, gyors vonal esetén pedig azért lassú, mert a kommunikációt nem profi gépírók végzik

– érzelmek kifejezése korlátozott (használjunk smilies-t : J)

– gyakori „szinkronizációs hiba” a képernyő egyik felén bepötyögött 5. kérdésre még csak most jön a válasz, vagy a partner kérdését az első pár szóból már rég kikövetkeztettük   esetleg már válaszoltunk is rá   de ő még mindig lelkesen gépeli kérdését.

Hirdetés

Használata: talk felhasználó@gépnév

Például: talk [email protected]

internetes telefonálás: a technika jelenlegi szintjén megoldható, hogy két felhasználó ne csak gépelés útján tudjon „beszélgetni” egymással, hanem élőszót is tudjanak váltani. Ehhez olyan számítógép szükséges, amely el van látva mikrofonnal és hangkártyával. Innentől kezdve, akár amerikai barátunkkal is beszélgethetünk, a helyi hívás áráért.

8.IRC

A népszerű „party line” telefonos szolgáltatáshoz hasonlóan az interneten is létezik olyan szolgáltatás, amely hasonló a talk-hoz, ám többen társaloghatnak egyidőben. Ez a szolgáltatás az IRC (internet Relay Chat). Az IRC szolgáltatás több logikai csatornát biztosít, melyeken különböző témákban lehet beszélgetést folytatni az oda bejelentkezett felhasználókkal. A magyar IRC-használók leginkább a #magyar csatornára jelentkeznek be. Ezek a csatornák éjjel-nappal üzemelnek.

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!