Hirdetés

Internet szolgáltatásai

18 perc olvasás
laptop on brown sofa

ftp gép.név

Hirdetés

és nyomjuk meg az Entert. A „gép.név” annak az FTP szolgáltatónak a neve, amit el szeretnénk érni. Az egyik fontos különbség a Telnet és az FTP program között, hogy illetlenségnek számít a legtöbb FTP szolgáltató géphez kapcsolódni az adott helyen érvényes csúcsidő alatt (általában helyi idő szerint de. 6 és du. 6 között). Ez azért van, mert az állományok átvitele jelentős számítógépes teljesítményt foglal le, amire napközben valószínűleg szükség van az illető számítógép fő feladatának ellátásához. De azért van néhány FTP szolgáltatás, ami napi 24 órában használható.

5.Gopher

A Gopher a WWW elődje. A Gopher a szolgáltatások szempontjából sokkal áttekinthetőbb és gyorsabb. Azért áttekinthetőbb, mert a világ különböző pontjain lévő szervereken elosztva helyezkedik el az információ, és ezt a Gopher egy könyvtárszerkezettel képezi le. Minden könyvtár egy bizonyos témát, témakört ölel fel, amit aztán a benne lévő újabb és újabb könyvtárak további kisebb csoportokra osztanak, egészen a kívánt információig. A könyvtár által jelzett téma lehet, hogy egy teljesen másik Gopher szerveren van, ilyenkor a szükséges új kapcsolat automatikusan létrejön.

A hierarchikus felépítés miatt egyszerűbb Gopheren megkeresni valamit, mint WWW-n, ahol minden egyes oldalon újabb és újabb linkeket találunk, melyek oda-vissza mutatnak egymásra. (Nemhiába szokták ‘világméretű pókhálónak’ is nevezni a WWW-t.) A Gopher gyorsabb is, mert vagy csak az adott könyvtár bejegyzéseit kell elküldenie a gépünknek, vagy csak egy szövegfile-t, ami a kívánt információt tartalmazza. Ez persze a hátránya is, hiszen WWW esetén az információ gyakorlatilag bármi lehet. Újabban már található olyan link is Gopher menüben, ahol szöveges és WWW formátum egyaránt elérhető. Ha tudunk, akkor érdemes egy kis időt szakítani ennek a szolgáltatásnak a megismerésére is, mert rengeteg hasznos információ található ezeken a szervereken. A megadott példa is ezt bizonyítja, ami a Magyar Elektronikus Könyvtár Gopher szerverére mutat (http:www.mek.iif.hu).

A Gopher „sikeréve” 1993 volt, rövid idő alatt több ezer szerver jelent meg az interneten és ezek már több millió állományhoz biztosítanak hozzáférést. Azóta a multimédia és HiperText képességekkel rendelkező WWW egyre jobban megelőzi népszerűségben, de még mindig sok értékes gopher rendszerű információforrás van a hálózaton, és a gopher szerverek rendszerint kevésbé túlterheltek, mint a WWW vagy az ftp szolgáltatók. Mivel a gophernél többnyire csak rövid menüket kell átküldeni a hálózaton, és utána lebomlik a két gép közötti kapcsolat, s a WWW-vel szemben itt nincsenek nagy méretű képek, ezért a gopher nagyon „kíméletesen” használja a kommunikációs vonalakat, és csúcsidőszakban is viszonylag gyors navigálást tesz lehetővé az interneten. Ráadásul a legújabb verziójú gopherszerverek tudnak WWW (HTML) dokumentumokat is szolgáltatni, így oda-vissza megoldott az átjárás a WWW és a gopher között, vagyis néhány évig még biztosan egy jól használható eszköz lesz multimédiát nem igénylő szolgáltatásokhoz.

6.Usenet hírcsoportok

A UseNet eredetileg egy internettől független hálózati szolgáltatás, mely elektronikus kommunikációs fórumokat biztosít. A UseNet hírcsoportjainak anyagát most már az interneten (is) terjesztik, sőt – elsősorban az USA-ban – sok ember számára gyakorlatilag a UseNet jelenti az internetet, annyira népszerű ez a szolgáltatás. A UseNet hírcsoportok hasonlóak az előző fejezetben említett internet és Bitnet levelező listákhoz, azzal a lényeges különbséggel, hogy a newsgroup üzenetek (messages) nem az „előfizetők” saját postafiókjába kerülnek, hanem a világ különböző szolgáltató (szerver) gépein terjednek és tárolódnak, ahonnan a felhasználók egy megfelelő „hírolvasó” (news reader) kliens programmal tudják letölteni és megnézni az őket érdeklő hírcsoportok anyagát. Az üzenetek néhány napig vagy néhány hétig maradnak a szervereken, utána letörlődnek. Már tízezernél is több hírcsoport létezik, a legkülönbözőbb témákban. A csoportok hierarchikus rendbe vannak szervezve, a legfelső szintű beosztás a következő:

Hirdetés

– bionet Biológiai tudományok

Lapozz a további részletekért

1 2 3 4


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!