Hirdetés

A víz hatása az élőlényekre

2 perc olvasás

A vízháztartás szempontjából megkülönböztetünk változó és állandó vízállapotú növényeket.

A változó vízállapotú növények vízháztartása függ a környezet vízviszonyaitól. Az ide tartozó növények a kiszáradástűrőek (pl.: zuzmók, moszatok és néhány mohafaj).

Hirdetés


Hirdetés

Az állandó vízállapotú növények egyenletes vízháztartásúak a környezet ingadozó víztartalma mellett is (pl.: harasztok, nyitvatermők, zárvatermők). Ezek a növények milyen mértékben vannak kitéve a nagyobb vízveszteségnek, az az élőhely adottságaitól is függ.

A szárazföldi növények vízellátása elsősorban a levegő és a talaj nedvességtartalmától függ. Ezt befolyásolja a földrajzi fekvés, a csapadék mennyisége, a légmozgás és a területet borító növényzet is.

A víz az állatok szempontjából is fontos környezeti tényező, a kedvező hőmérséklettel együtt elterjedésük lényeges feltétele. A különböző állatfajok tűrőképessége jelentősen eltérhet a vízveszteség szempontjából. Az emlősök már szervezetük víztartamának 15-20% -nak elvesztésénél jelentős zavarokkal küszködnek, míg a gerinctelen állatok nagyobb vízveszteséget, akár 60% is elviselnek. Az állatok egy része kifejezetten vízi környezetben él. Néhányan kifejezetten szárazságtűrő faj, ezek az anyagcsere folyamataikban keletkező víz egy részét képesek raktározni, majd később felhasználni.

Hirdetés

 A vízraktározásra jelentős hatással van a hőmérséklet. Kattints ide, és olvass erről is!

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!