Hirdetés

A hőmérséklet, mint környezeti tényező

A bioszférában a hőmérsékleti viszonyok a Nap sugárzásától, a földfelszín és a légkör sajátosságaitól függ. A Nap felmelegíti a földfelszínt, a felszín a közvetlenül felette elhelyezkedő levegőréteget melegíti. A meleg levegő felfelé áramlik és helyébe felülről hideg levegő kerül. A földfelszín hőkisugárzása is a levegőbe jut, de annak vízgőz-, valamint széndioxid tartalma elnyeli azt, hőenergiáját visszatartva a légkörben. Ez az üvegházhatás, mely emeli a légkör átlaghőmérsékletét, és csökkenti a hőmérsékleti ingadozások szélsőségeit. A különböző területek hőmérsékleti viszonyait több tényező is befolyásolja. Az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva az évi átlaghőmérséklet egyre csökken. Hasonlóan változik a földfelszínen függőleges irányban is. A hegységekben fölfelé, a tengerszinttől lefelé haladva tapasztalhatunk csökkenő átlaghőmérsékletet. Ezekre a domborzati viszonyok módosító tényezőként hatna (pl.: a hegy déli lejtőjén meleg van, míg az északi lejtőn összegyűlt hideg levegő miatt hidegebb van).

Hirdetés

Az élőlények hőtűrő képessége az élővilágot két nagy csoportra osztja. A tág hőtűrő képességűek (pl.: mohák, zuzmók, bálnák), és a szűk hőtűrő képességűek, ezek a vagy hideget vagy a meleget kedvelő élőlények.

Egyes szélsőséges hőmérsékleti értékekhez extrémen tudnak alkalmazkodni – azaz adaptálódni –  az élőlények. Például a szukkulens, vagy pozsgás növények nagy mennyiségű vizet képesek tárolni. A kaktuszok levele tüskévé redukálódott, így csökkenti a párologtatást. A hidegebb égövekben élő állatok nagy mennyiségű zsírt képesek raktározni.

Pingvineknél megfigyelték a testméret és a hőmérséklet összefüggését. Az Egyenlítőhöz közelebb sokkal kisebb fajok élnek, mint a sarkvidéken. Ez azért van, mert a térfogat köbösen, a testfelszín pedig négyzetesen arányos. A test térfogat és felszín aránya a fontos: minél nagyobb a felszín, annál több hőt ad le az állat. Így a hideg helyen élő állatoknak az az előnyös, ha minél nagyobb testűek, így aránylag annál kisebb a testfelületük.

 

 Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!