Hirdetés

Széchenyi és Kossuth

9 perc olvasás
Széchenyi és Kossuth

Széchenyi István

Apja Széchenyi Ferenc, édesanyja Festetics J. (1629-ben kaptak a Habsburgoktól nemesi rangot). Legnagyobb szerelme: Crestentia neki szeretné bizonyítani, hogy méltó a szerelmére, ezért kezd foglalkozni a közügyekkel.

Hirdetés

Indítás: Az angliai út Wesselényi Miklóssal (árvízi hajós”). Wesselényi erdélyi báró, akit szintén érdekel a lótenyésztés.

Az utazás célja, hogy a lótenyésztést vizsgálják és megvizsgálják a kaszinók működését is. Az út során eszmélnek rá, hogy mennyire elmaradott Magyarország à tettvágy.

Gyakorlati tevékenysége:

 1. lótenyésztés és lóverseny
 2. kaszinó alapítása – összejövetelek, politikai eszmecserék színhelye, ahol a politikai életet lehet formálni
 3. Az 1825/26-os országgyűlésen tett felajánlása az MTA megalapítására
 4. Hitel (1829)

Megfontolt és eltervezett reformokról igyekezett meggyőzni olvasóit. A problémát gazdasági oldalról igyekezett megközelíteni, bizonyítva, hogy a fennálló feudális rend a nemesség számára gazdaságilag előnytelen: az ősiség törvénye a hitel felvételének akadálya, a robot nem elég termelékeny, a belső vámhatár a szabad kereskedelem akadálya.

Ha eltörölnék az ősiség törvényét és nem nemesek is vásárolhatnának földet, így megindulhatna a mezőgazdaság kapitalizációja, polgári birtokrendszer alakulhatna ki. à heves reakciót vált ki. gr. Dessewffy József

Hirdetés

A Hitel Taglalat-ja című művében támadja Széchenyi művét.

 1. Széchenyi válasza a Világ című könyv (1831) (Ebben a Hitel-t magyarázza).
 2. Előzmény: 1831-es kolera lázadás 1833-ban kiadja a Stádium című könyvét, amely a politikai programja is egyben. Külföldön jelenik meg, mert a cenzúra megtagadja a kiadás jogát. Legfontosabb része a 12 pont.

 

 • a hitel a biztos tulajdonra van szükség (nem lehet fedezet a föld)
 • az ősiség eltörlése
 • a fiskalitás eltörlése à a kincstár azon joga, hogy a család kihalása után igényt tart a birtokra
 • polgári tulajdon szerzés
 • törvény előtti egyenlőség
 • törvényes pártvéd. (ügyvédi képviselet)

Ezen pontok ill. kezdeményezések nem sértik a nemesi érdekeket

 1. Részleges közteher viselés (ez már sérti a nemesi adómentességet) Továbbá a közlekedés rendezése, a tőkés átalakulás és a szabad kereskedelem elősegítése, a magyar nyelv ügye és a magyar kormányzat megreformálása. A törvényhozás, bíráskodás nyilvánossága.
 2. A hazai közlekedés javítása, a Duna hajózhatóvá tétele „ Vaskapu”

a dunai és balatoni gőzhajózás megindítása

Tisza szabályozás

A Lánchíd; itt valósul meg a részleges közteher viselés, a hídpénz megfizetésével

Hirdetés
 1. Az első magyar hengermalom megszervezése
 2. Egy magyar színház alapításának kezdeményezése

Magyarország kimozdul a tespedésből

Programjában nem szól a jobbágykérdésről, mert nincs konkrét elképzelése. Célja, hogy a jobbágyot érdekelté tegye a termelésben és felszabadítsa a földesúri terhek alól és ezt úgy hajtsák végre, hogy a nemest kár ne érje.

Céljai megvalósítását az arisztokráciára támaszkodva és a Habsburg udvarral együtt képzeli el. (Véleménye szerint van előnye az osztrákokkal való együttélésnek: pl. megóv egy esetleges cári támadástól).

Széchenyi az átalakulást fokozatosan képzeli el és tudatosan elhatárolódik azoktól, akik radikálisabb nézeteket vallanak: pl. sokat vitázik Kossuth-tal. Kossuth azt mondja róla, hogy ő a legnagyobb magyar.

1848-ban bekerül az első felelős minisztériumba, mint közlekedésügyi miniszter.

Hirdetés

A szabadságharc elkerülhetetlenségének hírére idegösszeomlást kap és Döblingbe menekül. Az 50-es években jobban van és már tisztán látja Ferenc József túlkapásait. à Egy röpiratot jelentet meg, melyben bírálja a rendszert. Ám az egyik orvosa az udvar kéme volt, így házkutatást tartanak nála, mely során megtalálják nála a röpiratot.

két lehetőség:

 • igazi elmegyógyintézetbe vonul + fő és jószágvesztés
 • öngyilkosság

Széchenyi az öngyilkosságot választja 1860-ban.

Kossuth Lajos

1802-ben született Monokon, egy birtoktalan nemesi családban. Jogi diplomát szerez és peres iratokból jól ismeri a jobbágyok helyzetét. Egy távollévő főrend követeként kerül az 1832/36-os országgyűlésbe. Itt kezdi el írni az országgyűlési tudósításokat, majd az országgyűlés bezárását követően törvényhatósági tudósításokat. Mégis leginkább bebörtönzése tette országhírűvé. A börtönben közgázt és angolt tanult. 3 évi raboskodás után szabadon engedik. Ekkor Landerer L. nyomdász és lapkiadó Metternich tudtával felkéri az akkor induló Pesti Hírlap szerkesztésére.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!