Hirdetés

Hitleri Németország

6 perc olvasás
Hitleri Németország

A Weimari Köztársaság bukása

1929-es válság felborítja a stabilitást. Amerika felmondja rövidlejáratú hiteleit. 1932. 6 millió munkanélküli. Az emberek csalódnak a demokráciában, nacionalista látásmód, szélsőséges irányzatok keresése: NSDAP felemelkedése. A párt 1919-ben alakult Német Munkáspárt néven, 1920-ban már nemzeti és szocialista is, 1921-től Hitler a tejhatalmú vezetője. A sikertelen müncheni sörpuccs után Hitler börtönbe került, itt írta fő művét: Mein Kampf, mely a nácik bibliájává vált. Hitler felismerte az 1923-as vereség után, hogy az embereket parlamentáris úton is meg lehet nyerni.

Hirdetés

Fajelmélet: emberi fajok között biológiailag adott értékkülönbségek – kultúrateremtő fajok (németek), kultúrahordozók (szlávok, magyarok), kultúrarombolók (zsidók, cigányok, négerek). Náci ideológia pillérei: antiszemitizmus, élettérelmélet (minden német egy államban, keleti terjeszkedés), Führer-elv (tömeg feltétlen engedelmessége). Demagógia felhasználása: zsidók, nagyvállalatok, bankok ostorozása, föld ígérése a parasztságnak, olcsó hitelek, biztos munkahelyek, méltányos munkabérek. Propaganda, katonai precizitással szervezett gyűlések, rendezvények.

Erő képviselői: SA – rohamosztag (barnaingesek), SS – védőosztag (feketeingesek, személyi testőrség).

A tervek megvalósításához sok pénzre volt szükség: nagytőkésektől. Minden réteg Hitlerben látta a megoldást, kommunisták megfékezése, rendteremtés, végül eltüntetés. Többszöri sikertelen kormányalakítási kísérlet után 1933. január 30-tól kancellár.

 

A többpártrendszer felszámolása

1933. nyarára az NSDAP maradt az egyetlen párt. A Reichstag leégését ráfogták a kommunistákra, ezek után a párt megszűnt, a vezetőit letartóztatták. Erre a sorsra jutott a többi párt is. Az egypártrendszer kialakulását könnyítette a felhatalmazási törvény, mely négy évre a parlamenttől független kormányzó hatalmat adott a kormány kezébe. A szakszervezetek szintén megszűntek, helyükre a Német Munkafront került.

Hirdetés

Sor került az NSDAP megtisztítására. Az SA élükön Ernst Röhmmel át akarták venni a hadseregtől a haderő vezetését, ún. második forradalmat akartak a nagytőkések eltiprásával. Hitler nem hagyhatta sem a hadsereg, sem a nagytőkések bizalmának elvesztését, ezért 1934. június 29-én a „hosszú kések éjszakáján” leszámolt pártbeli ellenségeivel, az SS, a hadsereg és a rendőrség együttműködve vérfürdőt rendezett. Mivel ez a megmozdulás egyáltalán nem tűnt törvényesnek, utólag egy puccskísérlet megakadályozásával magyarázták. 1934. augusztusában Hindenburg halálával Hitler egy személyben kormányfő és államfő.

 

Társadalom és kultúra

Könyvégetések: németellenesnek vélt könyveket, műalkotásokat elégettek, Hitler személyesen is részt vett. Az iskolákban náci életszemléletet oktatnak. Náci irányítású ifjúsági szervezetek pl. Hitlerjugend. Az egyházak valamelyest megőrizték függetlenségüket, azonban a náci állam tőlük is elvárta a lojalitást. Nemtetszést keltett bennük a nácik embertelensége, ilyen volt az eutanázia-program, amely a fogyatékosok elpusztítását tűzte ki célul. A zsidóüldözések ellen azonban nem tettek ellenvetést.

 

Antiszemitizmus

A náci politikának az egyik leginkább sulykolt eleme az antiszemitizmus volt. Hitler szerint: „Ha nem volna zsidó, fel kellene találnunk. Az embernek látható ellenségre van szüksége, nem pedig láthatatlanra.”. A német zsidóság folyamatos diszkriminálása és üldözése szolgálta az ellenségkép fenntartását. Ebben a szellemben születtek az 1935-ös nürnbergi törvények: kizárták a zsidókat a politikai életből, alapvető emberi jogaitól megfosztották, megtiltották a németek és zsidók közötti házasságot és nemi érintkezést is. 1938-ban egy zsidó fiatalember merényletet követett el egy német követségi alkalmazott ellen. Ez az incidens adott alapot a Hitler által meghirdetett tisztogatáshoz. A kristályéjszakán SA osztagok zsidókat öltek, gyújtogattak, ablakokat törtek – innen az elnevezés. A totális diktatúra három pilléren nyugodott: propaganda, erőszak, gazdasági sikerek. A propaganda irányítója Josef Goebbels volt. Hitlert a németek védelmezőjeként, az ellenséget könyörtelenül legyőző emberként mutatták meg. Hitler-képek és horogkeresztes zászlók sulykolták az emberekbe a tévén, rádión, újságokon keresztül a náci életfelfogást. Az 1936-os Berlini olimpia valamelyest rácáfolt a német legyőzhetetlenségre, hiszen a négy aranyérmet szerző atléta fekete bőrű volt.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!