Hirdetés

Európa Németország árnyékában (1936-1939)

A 30-as évek végére Németország olyan erős pozícióba került, hogy joggal lehetett Európa első számú hatalmának nevezni. A világválság idején kiemelkedett Adolf Hitler, aki 1933-ban kancellár lett. 1936 nyaráig úgy tűnt, Európa elkerülheti a konfliktust, de kitört a spanyol polgárháború és Francisco Franco tábornokot támogatta Hitler és Mussolini is.

Hirdetés

1935-ben a franciák szerződést kötöttek a szovjetekkel, amelyben kölcsönös segítséget ígértek egymásnak, ha valamelyik európai ország bármelyiküket megtámadja, de a két országnak nem volt közös határa, tehát ha az oroszok a franciák segítségére akartak volna sietni, át kellett volna vonulniuk Lengyelországon, de ebbe a lengyelek ebbe nem egyeztek volna bele. Erre a németek érvénytelennek nyilvánították a locarnoi szerződést és 1936 márciusában a német haderő átlépte a rajnai demilitarizált övezet határát (márc.7.), megsértve ezzel a locarnoi egyezményt és a versailles-i szerződést is.

1936. okt.25. Német-olasz egyezmény, létrejön a Berlin-Róma tengely, igy megpecsételődik Ausztria sorsa. Ezt 1939. májusában megerősítették (acélpaktum).

1936 végére az irányítást átvette a két fasiszta állam, Olaszország és Németország, amire Anglia és Franciaország engedékenységgel reagált, de ez volt a legrosszabb, amit tehettek, mert így Jugoszlávia és Románia a Berlin-Róma tengely felé mozdult. Chamberlain egyezkedni kezdett és elismerte Olaszország jogát Gibraltár felett.

1936.nov.25. Németország és Japán aláírta az antikomintern egyezményt, amely a Kommunista Internacionálé és a Szovjetunió ellen irányult. A szerződéshez 1937-ben Olaszország is csatlakozott.

1937 őszén Hitler célul tűzte ki a Szudéta-vidék Németországhoz csatolását és megkezdte az Anschluss előkészületeit. 1938 elején magához hívatta az osztrák kancellárt, Kurt Schussniggot és követelte tőle, hogy kormányába vegye be az osztrák náci pártot

– Schussnigg ezt teljesítette, de utolsó kísérletként még népszavazást írt ki, hogy Ausztria akar-e csatlakozni Németországhoz. Hitler követelte a népszavazás azonnali visszavonását – hiszen nem várhatta meg a kétes kimenetelű esemény eredményét -, Schussnigg lemondását, majd az osztrák nácik vezérének, Arthur Seyss-Inquart kancellári kinevezését. Ezek után Hitler erőszakkal bevonult Ausztriába és március 12-13-án megtörtént az Anschluss. Ez nagy riadalmat keltett Csehszlovákiában, mert köztudott volt, hogy Hitler minden németet egy birodalomban akar egyesíteni és a cseh-német határon, a Szudéta-vidéken hárommillió német élt. Franciaország és Anglia tiltakozott, de többet nem tett. És ez volt az a tehetetlenség, amire várt. Tudta, hogy most már nyugodtan elkezdheti a Szudéta-vidék bekebelezését.

1938. szeptember 29-30. Hitler, Mussolini, Chamberlain és Daladier aláírják a müncheni egyezményt, amely elrendeli a többségben németek-lakta Szudéta-vidék átadását Németországnak. Azt is kimondták, hogy rendezik a csehszlovákiai lengyel és magyar kisebbség kérdését három hónapon belül.

1938. augusztus Hitler arra akarta rávenni a Németországba látogató magyar vezetőket (Horthyt, Imrédyt és Kányát), hogy együtt támadják meg Csehszlovákiát, de nemet mondtak és felújították a kisantanttal megkezdett tárgyalásokat, ez abbamaradt.

1938. nov.2. Az első bécsi döntésen Németország és Olaszország Csehország magyar lakta területeit Magyarországnak ítélik. A maradék Csehszlovákiában szlovák önállósodási törekvések bontakoztak ki és Hitler ösztönzésére Jozef Tiso proklamálja Szlovákia függetlenségét és a Német Birodalom védelme alá helyezi magát.

1939.márc.15. Hitler bevonul Prágába, a Cseh-Morva Protektorátus Németország védnöksége alá kerül.

Ekkor már nem állhatott semmi a fasiszta államok útjába.

 Ady Endre (26) Angol (30) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (290) Magyarország (39) magyar történelem (104) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (21) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (26) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (27) tétel (18) Történelem (23) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (116) víz (22) életrajz (21) érettségi (47)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!