Hirdetés

A kiegyezés

3 perc olvasás
A kiegyezés

Bachot menesztették, Ferenc József 1860.október 20-án kiadta az októberi diplomát, 1861 február 27-én a februári pátenst amelyek új (centralisztikus rendszerű) alkotmánytervezetet jelöltek meg, ám az 1861-ben összehívott országgyűlés visszautasította, mivel a képviselők ragaszkodtak az 1848-as törvényekhez. Deák a szokásos, a királyhoz intézett felirat mellett érvelt, de a képviselők többsége nem ismerte el az 1848-as trónváltozást, nem tekintette Ferenc Józsefet törvényes uralkodónak, és ünnepélyes határozat kimondását kívánta. Deák és Felirati párt az 1848-as törvényeket maximumnak, Teleki László és a Határozati Párt minimumnak tekintette, és, bár kimondatlanul, de teljes függetlenséget, az 1849-es állapotok visszaállítását akarták.

Hirdetés

Teleki keserűen tapasztalta, hogy törekvéseiben saját párthívei is egyre kevésbé támogatják, és öngyilkos lett. Ezt követően a Deák és a Felirati Párt három szavazattal győzött, de a hatalom bécsi birtokosai Deák feltételeit is visszautasították és föloszlatták az országgyűlést. Deák kivárta míg Bécs kezdeményez és 1865 húsvétján közzétette álláspontját.

Nem a 48-as állapotok visszaállítását akarta, hanem egy olyan alkotmányos rendezést vetett fel, ami az önállóság egy részének feladásával Bécs és Pest számára egyaránt elfogadható. A megegyezés hívei Bécsben Schmerling miniszterelnököt menesztették. 1865 decemberére pedig Ferenc József összehívta az országgyűlést. A königgratzi csatavesztés után felgyorsultak az események, és a Habsburg Birodalom rászorult Magyarország közreműködésére, hiszen az abszolutizmus egyre inkább sebezhető volt, és a Habsburgok számára nyugtalanító volt a poroszok és az olaszok közelsége is. 1867 elején gróf Andrássy Gyulát kinevezték miniszterelnökké, az összehívott országgyűlés becikkelyezte a kiegyezési törvényt, Ferenc Józsefet pedig királlyá koronázták. A kiegyezés után lehetőség nyílott a közlekedés, a hitélet, az iparfejlesztés támogatására, a közoktatás átszervezésére. A kiegyezést a birodalom két legerősebb nemzete kötötte meg, de mindkettő elégedetlen volt a kialakult állapotokkal.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!