Hirdetés
Hirdetés

A kommunikáció

2 perc olvasás

A kommunikáció információ cserét jelent. Két fő elemből áll, a feladó és a címzett üzenetet váltanak egymással, közös nyelvet használnak.

Hirdetés

A kommunikációban két fő funkciót különítünk el: elsődleges és másodlagos funkció.

Az elsődleges funkciók a tájékoztató a felhívó és a kifejező. A tájékoztató egyszerűen közöljük a valóságra vonatkozó ismereteket, a felhívó: cselekvésre akarunk rábírni valakit, a kifejező a beszélő közvetlenül kifejezésre juttatja érzelmeit arról, amiről beszél.

A másodlagos funkcióhoz sorolhatjuk: a kapcsolatteremtő, záró és az értelmező. A kapcsolatteremtő célja kapcsolatot teremteni, fentartani vagy megszakítani. Kifejező eszközei köszönés, megszólítás, elköszönés. Az értelmező funkció során a nem értett szöveg nyelvi megformálására kérdezünk vissza. Ilyen például a „Mit mondtál?”.

Az esztétikai funkció igazán a költészetben kap nagy szerepet, de a hétköznapi nyelvhasználatot is jellemzik képi kifejezések, szójátékok.

A kommunikációnál beszélhetünk még közvetlen és közvetett kommunikációról, ami lehet egyirányú vagy többirányú. Egyirányú közvetlen például a színház előadás vagy egy kiselőadás az órán. Egyirányú közvetett lehet TV, rádió. Többirányú közvetlen pedig például baráti beszélgetés. Többirányú közvetett lehet telefonbeszélgetés és chat.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!

Ez is érdekelhet még:
A magyar felvilágosodás irodalmából

Csokonai Vitéz Mihály, Kármán József,  Batsányi János, Bessenyei György A felvilágosodás mint egyetemes, nemzetközi eszmerendszer Európa országaiban eléggé változatos képet mutat....

Pótfelvételizők, figyelem! Fontos határidő jár le ma éjfélkor
Pótfelvételizők, figyelem! Fontos határidő jár le ma éjfélkor

Már nincs sok idő hátra, legkésőbb ma éjfélig kell leadnotok a jelentkezéseteket a 2020-as pótfelvételin, ha szeptembertől egyetemen vagy főiskolán...

Close