Hirdetés

A kommunikáció

2 perc olvasás
A kommunikáció

A kommunikáció információ cserét jelent. Két fő elemből áll, a feladó és a címzett üzenetet váltanak egymással, közös nyelvet használnak.

Hirdetés

A kommunikációban két fő funkciót különítünk el: elsődleges és másodlagos funkció.

Az elsődleges funkciók a tájékoztató a felhívó és a kifejező. A tájékoztató egyszerűen közöljük a valóságra vonatkozó ismereteket, a felhívó: cselekvésre akarunk rábírni valakit, a kifejező a beszélő közvetlenül kifejezésre juttatja érzelmeit arról, amiről beszél.

A másodlagos funkcióhoz sorolhatjuk: a kapcsolatteremtő, záró és az értelmező. A kapcsolatteremtő célja kapcsolatot teremteni, fentartani vagy megszakítani. Kifejező eszközei köszönés, megszólítás, elköszönés. Az értelmező funkció során a nem értett szöveg nyelvi megformálására kérdezünk vissza. Ilyen például a „Mit mondtál?”.

Az esztétikai funkció igazán a költészetben kap nagy szerepet, de a hétköznapi nyelvhasználatot is jellemzik képi kifejezések, szójátékok.

Hirdetés

A kommunikációnál beszélhetünk még közvetlen és közvetett kommunikációról, ami lehet egyirányú vagy többirányú. Egyirányú közvetlen például a színház előadás vagy egy kiselőadás az órán. Egyirányú közvetett lehet TV, rádió. Többirányú közvetlen pedig például baráti beszélgetés. Többirányú közvetett lehet telefonbeszélgetés és chat.

Címkék: kommunikáció


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!