Hirdetés

Egyváltozós polinomok

2 perc olvasás
Egyváltozós polinomok

Egyváltozós valós n-edfokú polinomnak nevezzük a p(x) = a_n x^n + a_{n-1} x^{n-1} + \ldots + a_1x + a_0 alakú kifejezéseket (függvényeket), ahol x egy absztrakt változó, az a_0, \ldots, a_n együtthatók tetszőleges valósak és a_n \neq 0. Ekkor az n nemnegatív egész számot a polinom fokának nevezzük.

Hirdetés


Hirdetés

Egy p(x) polinom helyettesítési értéke az x_0 helyen a p(x_0) = a_n {x_0}^n + a_{n-1} {x_0}^{n-1} + \ldots + a_1x_0 + a_0 valós szám. Egy polinomnak egy x_0 szám gyöke, ha az ott felvett helyettesítési értéke 0. Az algebra alaptételéből következik, hogy egy n-edfokú valós polinomnak legfeljebb n valós gyöke lehet. Ha egy p(x) polinom gyökei x_1, \ldots, x_n, akkor a polinomot a p(x) = a_n(x-x_1)(x-x_2) \ldots (x-x_n) gyöktényezős alakba is írhatjuk.

Két polinom összegén a megfelelő együtthatók összegeiből képzett polinomot értjük. Két polinom szorzatát megkapjuk, ha az egyik polinom minden tagját összeszorozzuk a másik polinom minden tagjával, majd ezeket összeadjuk. Két polinom összegének foka legfeljebb a két polinom fokának nagyobbika lehet, illetve két polinom szorzatának foka mindig a polinomok fokainak összege lesz.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!