Hirdetés

Weöres Sándor játékversei

7 perc olvasás
Játékversek

Weöres Sándort (1913-1989) elsősorban nem azzal lehet jellemezni, hogy mihez kötődik, hanem, hogy mitől különbözik. Költészetében az osztálytársadalmatoktól függetlenített, általános és elvont humanisztikus eszmék a legfőbb értékek. Szerinte a költőnek nem kell a világ dolgaiba beleszólnia. A megértés, szemlélődés magatartása az övé, elveti a hagyományos lírai ént, az egyértelmű lírai személyességet. Ezerarcú költő, aki otthonosan mozog a legkülönbözőbb formákban, korokban, szerepekben, szemléletmódokban, mindegyik az övé, de egyik sem igazán ő, mert ez az összetettség. Éppen ezért sajátos, egyedi helyet képvisel a magyar irodalomban.

Hirdetés

Játékversek

Rongyszőnyeg c. ciklusa tartalmazza 160 darabját. A költő szerint ezek „dalok, epigrammák, ütem-próbák, vázlatok, töredékek”. Ezek a versek gyermekversekként váltak közismertté. Eredetileg azonban – néhány kivételtől eltérve – nem gyermekverseknek készültek, hanem a költői kereső-kutató műhelymunka, illetve a Kodállyal közösen végzett versritmust, zenei dallamot vizsgáló kísérletezés termékei.

Újabban a gyermekverseknél pontosabb fogalmat használva játékverseknek nevezzük ezt a típust, amelynek formálásmódját érzékletesen fejezi ki a Magyar etűdök nyitódarabja:

„Három egész napon át
bújtam erdő vadonát,
gomba-mezőt, szikla-tetőt bejártam.
Három egész napon át
faragtam egy furulyát,
vadrózsából tündérsípot csináltam.”

Ez a tündérsíp szólalt meg már a ’30-as években olyan darabokban, mint a Varázsének (Csiribiri csiribiri…) Szán megy el az ablak alatt, A tündér (Bóbita), Őszi éjjel izzik a galagonya.

A játékvers lényege a ritmusnak és a képeknek sajátos zeneiségben való eggyéolvadása. A költő igen változatos és általában szimultán ritmusokat alkalmaz, s többnyire a zeneileg is leírható dallam vonz magához a ritmusnál konkrétabb képeket, versszövegeket.

Hirdetés

Weöres Sándor felidézi és éli azt a gyermeki világot, amelyben még szinte ősi egység munkálkodik. A játék nem csak gyermeki privilégium, hanem a felnőtt ember életének is fontos része: felszabadít és felidéz egy harmonikusabb világot. Ebben az értelemben a játékversek szerves alkotóelemei Weöres Sándor költészetének.

Még 915 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!