Hirdetés

Az angol romantika, Orosz romantika

4 perc olvasás
Az angol romantika, Orosz romantika

Az angol romantika

Viszonylag korán elkezdődik. Kezdete: 1798.-Lírai balladák megjelenik, mely Wordsworth és Coleridge műve. Ők az angol romantika első képviselői, ún. tavi költők.

Hirdetés


Hirdetés

Az Angol romantika versei

William Wordsworth: 1770-1850

A.R. első nemzedéke, Coleridge barátja. Művészetében megszűnik a klasszicizmus személytelen költészete, központba helyezi a „költői én-t” és a természetet. Apja ügyvéd, fiát Cambridge-ben tanítatja. W.-re hat Rousseau és Godwin, a táj tóvidék. Imádja Franciao.-ot, (személyes válság: a francia- angol háború) Sokat utazik nővérével: Dorotthy-val és Coleridge-vel. Grasmerében telepszik le.

1798-ban megírják a Lírai balladákat, W. az irányító, ő írja a nagyobb részét. A műben szinte alig szerepel ember, a főszereplő a természet, a romantika nála a személyességben nyilvánul meg. A tartalom és a forma szerves egységet alkot, a beszélt angol nyelvet használja.

-Tinterni apátság : leírás, élmény, elmélkedés, mely a tudatban végbemenő folyamatot adja vissza.Romantikus világkép: gyerekkori emlékek, vidéki élet. A „drága Barát”: Coleridge

George Gordon Noel Byron: 1788-1824

Apja korán meghal miután a család vagyonát elkártyázta. Franciaországban tanul Byron és egy születési fogyatékossága miatt jobb lábára sánta. Anyja egyszer csúfolja, egyszer szánja ezért. Tíz éves, mikor meghal valamilyen. rokona. Nagy vagyont örökölnek, belőle lord lett. Ezután Harroy és Cambridge tanul. Magiszter lett (legfelső fokozat), kitűnő sportoló, nagy botrányhős. Beköltözik a Lordok házába, de előtte utazik. Munkássága körül viták vannak, sokan mondják hogy híre sokkal nagyobb mint munkássága. Ő az első igazi sztár. Felvállalja, hogy ő a gonosz, démonikus sátáni figura. Élete nyitott könyv volt. Nővérével szerelmi kapcsolatot kezdett. Verseivel sátáni szerepét bizonyítja.

Hirdetés
  • Don Juan, de csak 16 ének készült el. Nagyon kalandos.
  • Tétlenség órái: kritikusok nagyon lehúzzák.
  • Angol bárdok, skót vitézek: kritikusoknak válasz.
  • Cain: drámai költemény
  • 1818: fő műve: Child Herold: életrajzi, nagy sikere van, van benne útleírás, kaland, egzotikum, romantikus világfájdalom, nők. E/1. személyben ír, szubjektív. Spleent körvonala.

Hangnemváltás versszakon belül gyakori, keresztrímet használ, a két utolsó sor párosrím hogy a csattanót érvényesítse. Ez az ottava ríma. Elhagyja Angliát, Görögországba megy ahol harcol a szabadságharcban, és meghal reumában.

Orosz romantika

1820-1840: virágzik. Oroszországban a nacionalizmus kora. Nemzeti közösségek alakulnak. A felvilágosodás nézeteit átveszik, mert a napóleoni háborúkban a nyugati ismeretek beáramlanak. A cárok nem akarnak változást, 1825-ben puccs, de a felkelés megbukik, marad Oroszország politikailag és szellemileg elmaradott ország. Első Miklós cár konzervatív uralkodó. A történelmi háttér miatt az irodalom nagyon pesszimista, nem fut együtt a realizmussal az orosz romantika, kezdetben inkább verses művek születnek, pesszimisták, mert Oroszország értékvesztő terület, a korlátolt lehetőségek hazája. A prózában általában kivonuló hősöket szerepeltet, akik bezárkózva élnek, vagy elutaznak.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!