Hirdetés

Google SEO keresőoptimalizálás alapjai

5 perc olvasás
Google SEO keresőoptimalizálás alapjai

SEO keresőoptimalizálás formai szabályai

A keresőoptimalizálás nem más, mint olyan szöveges tartalmakat állítsunk elő, melyeket a tartalom keresők könnyebben tudnak értelmezni és a bennük rejlő adatokat felhasználni. Ehhez a keresőszoftver fejlesztői ajánlásokat tettek közzé, amelyeket követve könnyen kereső baráttá tudjuk tenni azokat.

Hirdetés

A keresőoptimalizálás jelen esetben nagyon sokrétű lehet mivel a tartalom mellett a betöltési sebesség a felhasználó barátság vagy éppen az adott oldal „ismertsége” is fontos tényező. Azonban, ha már a szöveges tartalmat ennek mentén készítjük el, akkor a kereső is megjeleníti meg fogja jeleníteni azokat, mint releváns és értékes tartalom.

Keresőoptimalizálás fajtái

  • Technikai SEO – Az oldal technikai hátterére utaló szabványok összessége
  • On Site-SEO – Az oldal tartalmi és formai szabályai
  • Off-Site SEO – Az oldal ismertségére utaló szabályok

A megfelelően keresőoptimalizált tartalom alapvető szabályai:

On Site-SEO

Tartalom cím

  • A tartalomnak egyedi címe legyen a weboldalunkon és utaljon a témára.
  • <title>Keresőoptimalizálás alapjai</title> tag
Hirdetés

Meta leírás

  • Szintén fontos egyedi és a tartalomhoz illeszkedő meta leíró alkalmazása
  • <meta name=”description”  content=”Megfelelő leírás a tartalomhoz”>

Fejlécek

A fejlécek a Word szövegszerkesztőhöz hasonlóan tagolják a dokumentumunkat. A fejlécek lehetek heading1..6.

Heading 1

  • Az egyik legfontosabb heading a Heading 1, amelyből csak egy szerepeljen az egész weboldalon és a leírása tükrözze a tartalmat magát

Heading 2..6

  • Speciális tartalom specifikus leírások és kulcsszavak, amelyek a tartalom könnyebb megértését segítik elő

Bekezdések

A megírt tartalom legfontosabb része maga a szöveg, amelyet az olvasó elé tárunk. A szöveg a SEO szempontból lényeges elemeit érdemes félkövérrel vagy dőlt betűkkel jelölni.  A szöveg ne tartalmazzon duplikációt ez érvényes a szövegen belül, a teljes weboldalon, de akár az összes ismert weboldalt egyaránt. Mivel a keresők ismerik a tartalmakat így a plagizálást is észreveszik. Nem számít majd előnynek, ha simán csak másolunk sőt, büntetik azokat.

Hirdetés

A tartalom lehet hosszú is. A keresők előszeretettel részesítik előnyben a hosszabb, de megfelelően írt tartalmakat.

Képek

A tartalmak fontos részei a képek és egyéb ábrák is. A keresőoptimalizálás szempontjából a legfontosabb, hogy elmondjuk a keresőnek, hogy a kép mit ábrázol. Nincsenek olyan kifinomult algoritmusok, hogy azokat megfelelően és gyorsan értelmezzék. Emiatt a képek nevei és a képek meta lírására támaszkodnak. Ezek megfelelő megadásával a weboldalhoz csatolt képekre is tud majd releváns találatokat adni a kereső.

  • <img src=”keresooptimalizalas.webp” alt=”A keresőoptimalizálás alapja”/> tag

Technikai SEO

Oda kell figyelni az oldalon levő tartalmak és linkek megfelelőek legyenek. Ha megjelenítünk egy képet az legyen elérhető. Ha valami nem érhető el erre mondja a böngésző, hogy 404.  A keresők azokat az oldalakat, amelyeken 404-es hibát talál. Előszeretettel sorolják vissza, mert nem felhasználó barát. Jelenleg ez egy nagyon fontos szempont, mivel, ha egy felhasználó nem találja meg azt, amit keresett egyszerűen elhagyja az oldalt és keres mást, ami jobb.

Ha egy oldal már nem releváns vagy van jobb tartalom a régi helyett a motornak elmondhatjuk, hogy a régi elavult tartalom helyett próbálja meg az új helyen. Ez segíthet a duplikációk javításában vagy a weboldalon történt átnevezések miatt bekövetkező 404-es hibák javításában. A keresőnek megmondhatjuk azt, hogy amit épp most keres már más oldalon találhatja meg. Ennek elmulasztása szintén a keresőben történő megjelenést visszasorolását okozza.

Off-Site SEO

Az oldalunk keresőben történő megjelenése nem csak a weboldal tartalma fontos, hanem az egymással történő kapcsolatuk is. Minél többen osztanak meg egy cikket fórumokon más weboldalakon azzal egy szavazatot kap. Minél többen teszik ezt meg a szöveg annál jobb relevánsabb egy adott tartalomhoz.  Általában emiatt érdemes jó és megfelelő leírásokat adni olvasóknak, ami ezáltal újabb referenciákat hozhat amikor azt megosztják másokkal.

Hirdetés

A megfelelő tartalom elkészítése mellett több száz egyéb pontja van annak, hogy egy oldal milyen helyezést kap a kereső találatai között. Erről bővebben a logicalmdesign.hu oldalon lehet még információt gyűjteni.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!