Hirdetés

A szoftverek csoportosítása. A szoftverek jogtisztasága.

13 perc olvasás
A szoftverek csoportosítása. A szoftverek jogtisztasága.

Csoportosítsa a szoftvereket funkciójuk alapján! Csoportosítsa a szoftvereket a felhasználói jogok alapján! (Térjen ki arra is, hogy mikor legális egy üzleti szoftver!)

Hirdetés


Hirdetés

Szoftverek csoportosítása

  • Operációs rendszer: olyan rendszerszoftver, amely a kezeli és vezérli a hardvert, valamint a felhasználó részére könnyen kezelhető és programozható felületet nyújt.
  • Fejlesztői rendszerek: Programnyelvek (pl.: C++), programok készítésére szolgáló eszközök
  • Alkalmazói szoftverek: irodai, mérnöki, játék, multimédia, stb., szoftverek.

A szerzői jog

A szoftver-forráskódja, valamint programkódja– és a hozzá tartozó dokumentáció a programozók szellemi alkotása. Mindezen alkotások szerzői jogával tehát a szoftver alkotója rendelkezik (amely lehet egy vállalat is). A szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. A szerzői jogról lemondani nem lehet, nem eladható, másra át nem ruházható. A szerzői jogvédelmi törvény alapján a szoftvert a szerzői jogvédelmi ideje alatt csak fizetés ellenében szabad felhasználni. A szoftveralkotások felhasználására licenszek vásárlásával szerezhetünk jogot. A licenszek megvásárlásával a szoftver kiadója feljogosítja a vevőt a termék használatára, a vevő pedig ezzel (illetve számlával, szerződéssel) igazolja annak származását. Fontos: a felhasználó nem tulajdonjogot szerez, hanem az adott példány kizárólagos felhasználói jogát. Az illegális szoftverhasználat, a szoftver hamisítása, másolása, terjesztése, ugyanazon program több gépre telepítése jogosulatlanul, internetről letöltött illegális szoftverek használata szoftverkalózkodásnak számít. Magyarországon a szerzői jogi törvény 1999. szeptember 1-én lépett hatályba.

Védelemben részesül:

  • Forrásprogram (forráskód) (A programozók a programjaikat valamilyen programozási nyelven írják meg. Az így megírt program a forrásprogram.)
  • Tárgyi program (A forrásprogramot, valamely fordító és/vagy értelmező program lefordítja olyan alakba, amit a CPU megért és végre tud hajtani. Ezt használjuk, futtatjuk a gépünkön. (beleértve a felhasználói programokat és operációs rendszereket egyaránt).
  • A számítógéppel vagy a számítógép segítségével alkotott művek
  • Kísérő anyag. A jó programhoz jó dokumentáció is tartozik. Ezek a dokumentációk is több-félék lehetnek. Attól függően, hogy kinek íródtak, felhasználóknak vagy fejlesztőknek.
Még 1940 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!