Hirdetés

Keresés az interneten

6 perc olvasás
Keresés az interneten

A WEB több tízmilliónyi honlapján több száz millió oldalnyi információ van már most, és ezek száma napról napra nő. Ebben az információ áradatban eligazodni, a nekünk szükséges adatokat megtalálni nagyon nehéz. Erre szolgálnak a kereső programok. A WEB-en nincs egységes módszer a keresésre. Nagyon sok cég készít indexelt adatbázisokat, melyek pásztázzák a WEB oldalakat és eltárolják ezek információit. Ezek között lehet a saját speciális keresőszoftverükkel dolgozni. A WEB rendszerű keresőknek alapvetően két fő fajtájukat különböztetjük meg, a tematikus keresőket, és a kulcsszavas keresőket.

Hirdetés

keresőmotor az oldalakat tartalmuk, népszerűségük, felépítésük, kapcsolataik alapján rangsorolja, és a keresési feltételeknek leginkább megfelelő honlapok URL-jét egy listában megjeleníti.

Kulcsszavas (Szabadszavas) keresés

Az egyes Információszervező rendszerek másképp szervezik az adatokat, ezért a bennük való keresés, az információhoz való hozzáférés módja is különböző. A szöveges információk keresése leggyakrabbanszabadszavas keresők segítségével történik, melyek teljesen automatizált módszerekkel gyűjtött adatbázisból keresik ki a megfelelő találatokat, majd rangsorolják azokat. A találatok rendszerezésében két fő tényező játszik szerepet: az első a felhasználó által megadott kereső-kifejezés, a másik pedig a kereső saját rangsorolási mechanizmusa. A különböző kulcsszavakra nemcsak a találati halmaz lesz más és más, hanem a találati oldalak rangsorolása is eszerint módosul. A hatékony szabadszavas keresés kulcsa tehát a jó kereső-kifejezés megválasztása: ez dönti el, hogy milyen oldalak kerülhetnek képbe egyáltalán.

Elmúltak már azok az idők, amikor gyakran találkoztunk a megadott kulcsszavak egy részét tartalmazó találatokkal. Mind a weben, mind a keresők adatbázisában annyi oldal található, hogy legtöbbször a túl sok találat okozza a problémát. Ekkor gyakorlatilag a keresők rangsorolási algoritmusai határozzák meg, hogy milyen oldalak kerülnek a szemünk elé. Mivel a keresők nem rendelkeznek mesterséges intelligenciával, nem feltétlenül „találják ki”, hogy pontosan mit is keresünk, ezért nekünk kell jól megfogalmazni a kérdést, és nem utolsósorban figyelembe venni a keresők rangsorolási szokásait.

Egy keresésnél előfordulhat, hogy több tíz vagy száz ezer találatot kapunk. Ezt senki sem tudja végignézni. Ezért a találatok szűkítése érdekében megadhatunk speciális keresési beállításokat.

Hirdetés

Például: a találatok tartalmazzák a megadott szavak mindegyikétegyikét, és megadhatjuk, hogy ne tartalmazza a megadott szavakat.

Megadhatjuk a nyelvet és, hogy melyik régióban keressen a kereső.

Kereshetünk hasonlóság alapján is, hogy a megadott oldalhoz hasonló találatokat kapjunk.

Tematikus keresés

A kulcsszavas keresőkkel ellentétben a tematikus keresők egy adatbázisból dolgoznak, így a használhatóságuk erősen függ attól, hogy milyen gyakran frissül az adatbázis, és mennyire hatékonyan töltődik fel. A legtöbb tematikus kereső adatbázisát kézileg szerkesztik, de van olyan is, amelybe bárki a saját oldalait regisztráltatva teheti be.

Általában kevesebb weboldalt lehet velük megtalálni, mivel csak az adatbázisban szereplő oldalakat adja meg, azonban előnyük, hogy ha pontosan tudjuk, hogy mit keresünk, akkor esetleg hamarabb odatalálunk.

Hirdetés

Gyakorlatilag témacsoportok közül választhatunk az indulásnál – például sport, szórakozás, oktatás, politika stb. –, majd az adott témán belül választhatunk újabb területeket, így szűkítve folyamatosan a kört. Végül néhány lépés után eljutunk arra a szintre, ahol az adott témában az adatbázisba bejegyzett weboldalak listája látható.

A keresendő szavak közé logikai keresőoperátorokat lehet tenni, amik segítségével pontosíthatjuk keresésünket.

Ezek keresőprogramonként változnak, de a legtöbb program ismeri a következőket:

And

a logikai „és” művelet

Or

a logikai „vagy” művelet

Near

a keresett szavak közel vannak egymáshoz

„ ”

az idézőjelbe tett kifejezést egyben keresi

Hirdetés

Amennyiben menüvezérelten szeretnénk kiadni az összetett keresésünket, válasszuk az alábbi nyomógombok valamelyikét:

• Részletes keresés

• Advanced Search

Ilyen például a magyar Google kulcsszavas kereső. ( https://www.google.com/ ) részletes keresést támogató oldala.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!