Hirdetés

Magyarország természeti erőforrásai

1. Szénbányászat

Magyarország kitermelésre alkalmas ásványkincsekben meglehetősen szegény. A gazdaságos kitermelést sok esetben nem a készletek kis mennyisége, hanem a földtani viszonyok (pl. túl nagy mélység), illetve ezekkel együtt gazdasági tényezők (alacsony világpiaci ár) akadályozzák.

Hirdetés

Hazánk sokkal gazdagabb építőanyagokban és nemérces ásványkincsekben. Hazánkban a legidősebb széntelepek a jurából valók, és csupán egy helyen a Mecsek keleti oldalán fordul elő. Ez a jó minőségű feketekőszén a hazai szénvagyon 15%-át jelenti. A Dunántúli-középhegység gyengébb, harmadidőszaki barnakőszene alkotja szénkészletünk 25%-át. A harmadidőszak végéről származó kis fűtőértékű lignit adja készleteink majdnem 2/3-át.

Fekete- és barnakőszénbányáink úgynevezett mélyművelésű bányák: több száz méter mélyen találhatók.

A mecseki telepeknek magas a gáztartalma, ezért ott a robbanásveszély, a Dunántúli-középhegységben pedig a karsztvíz-betörés veszélye hátráltatja a munkát. Ezért megnőtt a kis fűtőértékű lignit szerepe, mert külszíni fejtéssel könnyen kinyerhető. A külszíni fejtés számos környezeti problémával jár. Lignitbányák működnek a Mátraalján és a Bükkalján. A Föld legtöbb kőolaj- és földgáztelepe óidei vagy középidei kőzetekben halmozódott fel.

 

2. Kőolaj- és földgázkitermelés, bauxit

Hazánk kőolaj- és földgázvagyonát viszont jóval fiatalabb, harmadidőszaki üledék rejti. Ennek oka, hogy a Kárpát-medence alatti vékony, magas hőmérsékletű földkéregben sokkal gyorsabban lejátszódnak a kőolaj- és földgázképződési folyamatok. Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelés a Nyugat-Dunántúlon indult meg, de a legjelentősebb telepek az Alföldön vannak (Algyő, Hajdúszoboszló). Magyarország egyetlen, Rudabánya környéki vasérclelőhelye mára már történelem. Bányászatát az 1980-as években beszüntették. A mátrai vulkánossághoz kötődő rézérckészlet mennyisége világviszonylatban jelentős, de kitermelését még nem kezdték meg. Kitermelése nagyon drága lenne, és valószínűleg nem térülne meg, mert a réz világpiaci ára nagyon alacsony.

A középidő és a harmadidőszak határán halmozódott fel egyik legértékesebb ásványkincsünk a bauxit. A Bakonyban (Halimba, Fenyőfő) található bauxitvagyonunk Európa legjelentősebb készletei közé tartozik. A bauxitbányákat is fenyegeti a karsztvíz-betörés, mivel készleteink jelentős része karsztvízszint alatt van. Jura időszaki kőzetekben rejtőző bakonyi (Úrkút, Eplény) mangánérc készletünk szintén európai jelentőségű. A kiaknázást hátrányosan érinti hogy csökkent a mangán világpiaci ára. A Mecsek vörös homokkövében levő uránércet az ’50-es években fedezték fel. Az uránérc világpiaci árának erős esése és a kitermelés nehézségei miatt a bányát bezárták.

Az energiahordozókhoz és az ércekhez képest Magyarország sokkal gazdagabb építőanyagokban és nemérces ásványkincsekben. Az építőanyagok közé tartoznak a mészkövek, a kavicsok és az agyagok, ezek a cementgyártáshoz, a betongyártáshoz illetve a téglaégetéshez szükségesek. Nemérces ásványkincsek olyan kőzetek, amelyek nem, fémtartalmuk miatt értékesek, hanem egyéb tulajdonágaik miatt. A Mátrában fejtett kovaföld hangszigetelőként használatos, a zempléni kaolin a porcelángyártás alapanyaga. A szintén a Zempléni-hegységben fejtett perlit, a riolit egyik változata, amely könnyűbeton készítésre alkalmas.

 Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!