Hirdetés

Környezetszennyezés következményei

5 perc olvasás
Környezetszennyezés következményei

   

Geoszféra: A Földön a nehézségi erő hatására kialakult, a Föld belső magját körülvevő koncentrikus gömbhéjak. A földkéreg (litoszféra), a vízburok (hidroszféra), a légkör (atmoszféra) és az élővilág szféráját (bioszféra), a Föld belsejében pedig a földköpenyt és a mag gömbhéjait különböztethetjük meg.

Hirdetés

A gazdasági fejlődés visszafordíthatatlan változásokat okoz és a környezetszennyezés ma minden geoszférára kiterjed. A szférák közötti kölcsönhatások tovább növelik ezt a folyamatot. Az emberek által okozott környezeti szennyezés a legsúlyosabb, mára ez a folyamat globálissá vált.

A PH csökkenése (elsavanyodás) több geoszférát érintő probléma. A fosszilis energiahordozók elégetésével keletkezik a kén-dioxid és a nitrogén-oxid, amik a csapadékkal savat alkotnak, ezek a földre érkezve csökkentik a talaj PH értékét. Ennek következménye, az erdőpusztulás, a tengerek és a termőföldek elsavasodnak.

A vékonyodó ózonpajzs

Az ózonréteg a földi élethez nélkülözhetetlen. Az ózonpajzs megsérülése miatt több ultraibolya sugárzás jut a Földre. Az ózonréteg elvékonyodása először az Antarktisz fölött jelentkezett, mára az északi féltekénél is észlelhető. A halogénezett szénhidrogének, a freonok okozzák a ritkulást. Az ózonpajzs megmentéséért mára nemzetközi összefogás folyik, de az intézkedések csak később éreztethetik kedvező hatásukat.

Vízszennyezés

Az egyik fő globális probléma napjainkban. A természetes vizekbe kerülő hulladékok, ipari és háztartási szennyvizek, szerves anyagok, műtrágyák, gyomirtók, rovarölő szerek, nehézfémek a tengerekbe és az óceánba jut. A part menti ökoszisztémák károsodnak, ezért a táplálékláncban felhalmozódnak a mérgező anyagok.

Hirdetés

Légszennyezés

Az emberi tevékenység által okozott. pl.: dohányzás, kipufogógáz

A globális éghajlatváltozás

A 20.sz. második felétől kezdett el nőni ez a folyamat. Az üvegházhatás (olyan bolygók hőháztartását befolyásolja, amelynek légköre a csillagja fényét átereszti, de a saját hőmérsékleti sugárzásának egy részét nem. Emiatt a bolygó felszínéről a hő egy része nem jut közvetlenül vissza az űrbe, hanem különféle fizikai és meteorológiai folyamatokban vesz részt. Ezek megnövelik a felszín és az alsó légkör hőmérsékletét) miatt egyre jobban nő a globális felmelegedés.  Az üvegházhatás ellen úgy védekezhetünk, hogy csökkentjük a kibocsátott káros gázok mennyiségét, mérsékeljük az energiafogyasztást, megújuló energiaforrásokat alkalmazunk, nem pusztítjuk az erdőket és több fát ültetünk. A légkörben a CO2 (50%-ban felelős a felmelegedésért) koncentrációja folyamatosan nő. Az erdőpusztítás is hozzájárul a folyamathoz, mivel kevesebb növény tudja megkötni a CO2-t. A felmelegedéshez hozzájárul a troposzféra ózonmennyiségének növekedése is. A felmelegedéshez az ökoszisztéma nem tud alkalmazkodni. Földünkön komoly változásokat okozhat, hogy megnő a légkör hőmérséklete, ennek hatására elolvadnak a jégtakarók, ami a tengerszint megemelkedéséhez vezet. A felmelegedés befolyásolja a nagy földi légkörzést és tengeráramlásokat, a csapadék mennyisége is változhat. A felmelegedés a kártevők elszaporodásához és talajerózióhoz vezethet.

Éhínség

A gazdasági válság eredménye. Tömeges elvándorlás, háborúk. Nyomor. 950 millió embernek nincs mit ennie. Létminimum (napi 2 dollár) alatt 1,3 milliárd fő. Naponta 24.000 ember hal éhen. Az AIDS, TBC és a malária kevesebb embert öl, mint az éhínség. Milleniumi Fejlesztési célok: felére csökkenteni a létminimum alatt élők számát, gyermekhalandóság csökkentése, csökkenteni az éhezők számát.

Demográfiai robbanás: a probléma, hogy a 6 milliárd ember 80%-a a fejlődő országokban él és egyre többen nyomorognak – következmény: ivóvíz hiány, ipar és főleg a mezőgazdaság vízigénye nagy, talajok kimerülése, talajok eróziója

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!