Hirdetés

A diákok jogairól

A diákok jogairól

Kötelességei és jogai a felnőttek mellett a diákoknak is vannak. Ezekkel élni nem is olyan egyszerű dolog. Próbáltad már? Olvasd el figyelmesen az alábbi történeteket, s vond le a megfelelő tapasztalatokat!

Hirdetés

Diákjogi történetek

I. A diákoknak ezen a napon ez volt a 6. órájuk. Ma két dolgozatot is írtak, a levegőben szinte tapintható volt a tanárt és a diákot egyaránt kínzó félévzárás előtti feszültség. Alig várták már a felszabadító kicsengetést! Vége az órának! Néhány diák szinte a csengőszó pillanatában felpattant, jelezve ezzel is, hogy részéről vége is a munkának. Egyikük felállt, fejébe nyomta sapkáját s elindult kifelé a teremből, de megállította a tanár felcsattanó hangja: “Fiam, az órának akkor van vége, amikor én befejeztem a munkát! A csengő a tanárnak szól, nem a diáknak! Egyébként is micsoda bárdolatlanság tanítás alatt sapkát föltenni!” A “bűnös” sapka a tanári szobába került a többi elkobzott “iskolába nem való” tárgy mellé. A diák úgy gondolta, osztályfőnökéhez fordul az ügyben. Az osztályfőnök azzal az indokkal utasította el, hogy nem kíván az ügybe beavatkozni, mert így is elég személyes konfliktusa van az illető tanárral, s különben sincs vele beszélő viszonyban.

II. A diákok nagy örömére ismét beindult az iskolaújság. Azért is örültek ennek mert ebben az iskolában régi hagyományai voltak az iskolaújság-írásnak, de az elmúlt évben halódott az egész. Hol pénzhiányra hivatkoztak, hol olyan tanár nem akadt, aki szívügyének érezte volna a diákok óhaját, s vállalta volna “patronálásukat”. Az első néhány szám sikerén felbuzdulva a diákszerkesztők elhatározták: rázósabb témához nyúlnak. Így jelent meg az a cikk, amelyikben bírálták néhány tanáruk tanítási stílusát, megkérdőjelezve esetenként kellő szakmai hozzáértésüket, s a diákokkal való lekicsinylő, néha durva vagy megalázó bánásmódjukat. A hatás leírhatatlan volt, mint afféle váratlan bombarobbanásé, amely után pusztítás, értetlenség, döbbent csend marad. És persze áldozatok. Hogy esetünben kik voltak azok? Egyesek szerint a kipellengérezett tanárok, míg mások szerint az a két fiú, aki a cikket “elkövette”, s akiket fegyelmivel távolítottak el nem sokkal a történtek után. Ám az újság sem kerülhette el “végzetét”, ugyanis nevelőtestületi szavazással és határozattal megszüntették.

III. Közeledett a félév vége. A továbbtanulás esélyeit rontotta miden rosszul sikerült felelet vagy dolgozat. Nem volt hát mindegy, hogy milyen jegyeket szereznek. Tudták ezt a tanárok is, nemcsak a diákok. Bár nyolcadik éve edződtek már, mégis nagyon meglepődtek, amikor azzal állított be az utolsó órák egyikén a történelemtanár: akinek a magatartását nem találja megfelelőnek, annak nem ad lehetőséget a javításra.

Címkék: diákokAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!