Hirdetés

Ökológiai alapfogalmak

20 perc olvasás
Ökológiai alapfogalmak

mintázat   Egy közösségben élő populációk térbeli elrendeződése. Kialakulásában szerepet játszik a fényért, vízért, egyes tápanyagokért való versengés is.

Hirdetés


Hirdetés

aszpektus   Egy társulás időbeli, minden évben ismétlődő szerkezete. Az ~-ok az évszakok időjárása szerint változnak és bennük az egyes növények különböző fenológiai fázisban találhatóak meg. Így pl. egy tölgyes kora tavaszi ~-ára az odvas keltike, a galambvirág és a bogláros szellőrózsa tömeges virágzása jellemző. A növényeken kívül az állatok (pl. rovarok vagy madarak) előfordulása is az ~-ok változását szemlélteti.

szukcesszió   Egy adott élőhelyen található közösség átalakulási folyamata egy másik közösséggé. A ~ folyamatos, de nehezen megfigyelhető, mert hosszabb léptékű időskálán történik

szekuláris szukcesszió   Földtörténeti léptékű, több ezer évet átfogó intervallumban történő szukcesszió. Mindig egyirányú, nem ismétlődő folyamat, általában az éghajlat megváltozása döntő szerepet játszik. ( biotikus szukcesszió)
biotikus szukcesszió   A szekuláris szukcesszió-hoz képest rövidebb (száz években számolható) szakaszokon belül történő, azonos éghajlati körülmények között zajló szukcesszió.

pionír társulás   A szukcessziós folyamat első társulása. Általában fajszegény, de a fajok egyedszáma nagy.
zárótársulás (klimax)   Jellegzetes felépítésű, viszonylag állandó szerkezetű társulás, amelynek kialakulása felé a szukcesszió halad. Általában fajgazdag és a populációk közti sokrétű kapcsolat jellemzi. A legjobban megfelel egy adott terület éghajlati körülményeinek.

Hirdetés

tápláléklánc   Egy társulás populációi közötti lineáris táplálkozási kapcsolat. Viszonylag ritkán fordul elő, csak akkor, ha a tagok táplálékot tekintve specialisták, azaz csak egyetlen féle táplálékot fogyasztanak. Sokkal gyakoribb a táplálkozási hálózatok kialakulása.
táplálékhálózat   Egy társulás populációi közötti táplálkozási kapcsolatrendszer, amely egymást fogyasztó populációk rendszeréből áll.

heterotróf   Azok az élőlények, amelyek más élőlények által felépített szerves vegyületből építik fel saját szervezetüket. Ilyen gyakorlatilag az összes állat- és gombafaj.
autotróf   Azok az élőlények, amelyek szervetlen vegyületekből külső energia (pl. fény vagy kémiai) segítségével építik fel a működésükhöz szükséges szerves vegyületeket. Ilyenek a klorofillt tartalmazó zöld növények.

termelő (producens)   Autotróf táplálkozású élőlények (legfőként zöld növények), amelyek szervetlen vegyületekből szerves vegyületeket állítanak elő. E szerves vegyületeket használja fel aztán a többi élőlény is saját szervezetének felépítéséhez.
fogyasztó (konzumens)   Heterotróf növényevő, húsevő vagy vegyestáplálkozású állatok, amelyek szervezetük felépítéséhez közvetlenül vagy közvetve a termelők által felépített szerves vegyületeket használják fel. (  elsődleges ~, másodlagos ~, harmadlagos ~)

lebontó (reducens)   Az elhalt élőlények maradványait feldolgozó szervezetek. A szerves vegyületeket a termelők által felvehető (általában szervetlen) vegyületekké bontják le. Ilyenek pl. egyes baktériumok, nyálkagombák, valódi gombák és egysejtűek. ( szaprofág)

parazitizmus (élősködés)   A táplálkozási kapcsolatok egyik formája, amely során az egyik élőlény (parazitaélőhelye és tápláléka valamelyik másik élőlény (gazda).

Hirdetés

ragadozás (zsákmányszerzés)   Két állatpopuláció közti táplálkozási kapcsolat, amelynek során az egyik állatpopuláció (ragadozó) a másik állatpopuláció egyedeit (zsákmány) fogyasztja.

szaprofita (szaprobionta, korhadéklakó)   Elhalt élőlények maradványaiból vagy termékeiből táplálkozó szervezetek. Az obligát ~-k enzimeik segítségével bontják le a szerves anyagokat. Oxigén jelenlétében korhadást, oxigén hiányában rothadást okoznak. A fakultatív ~-k a lebontás mellett parazitizmusra is képesek (pl. a taplógombák).

biomassza   Az egy élőhelyen adott időpontban található összes élőlény tömege. A fogalom alkalmazható, mint egy adott társulás, populáció, táplálkozási szint stb. ~-ja is.

 

 

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!