Hirdetés
Hirdetés

Jobbágykérdés Magyarországon a XVIII. Században

3 perc olvasás

I. A földesúri és jobbágyi viszony rendezése a Habsburg birodalomban

A jobbágyoknak több helyre is „adózniuk” kellett különböző módon, ezzel nagyon meg voltak terhelve:

 • Az Egyháznak a tizeddel
  • Az államnak hadiadóval (15-30 Ft, s egy jó ló 60 Ft-ot ért!), ami állt a porcióból (katonák etetése, ellátása) és a forspontból (katonák szállítása.).
  • A Vármegyének is hadiadóval (1Ft)
  • A földesúrnak a kilenceddel, valamint ajándékot kellett neki adniuk és olykor robotolni a földjein.

Ez ellen a sok teher ellen tiltakoztak:

1735. Békésszentandrásnál Szegedinác Péró által vezetett lázadás tört ki.

1764-ben A székelyeket Mária Terézia be akarta sorolni a hadseregbe, de a székelyek ez ellen tiltakoztak, ezért Mádéfalvát szétlövették: ezt nevezik a Mádéfalvi- veszedelemnek. Ebben a veszedelemben több száz székely meghal, és sokan kimenekülnek a Kárpát-medencéből is. Innen származtatjuk a csángókat. (Az itt kimenekült székelyek lesznek később a csángók.)

Hirdetés

1765-1766: Dunántúli mozgalmak, ennek hatására 1767-ben létrejön az Urbárium (urbér rendezés), amit Mária Terézia ad ki: ezzel, törvényes keretekkel szabályozzák a jobbágyok terheit:

 • A jobbágytelkek határait rögzíti.
  • Megmarad az egyházi tized és az állami adók.
  • A robotterhet heti 1 napi igás robotra, vagy 2 napi kézi robotra határozza meg, de dologidőben a kétszeresét kérhette a földesúr, viszont ezt beszámították az éves robotba.

 

II.    II. József rendeletei a jobbágyság számára

Mária Terézia fia. Jelszava: „Mindent a népért, semmit a nép által.” A nép szolgájának tekintette magát. Felvilágosult, abszolutista, uralkodó, egy egységállamot szeretett volna létrehozni. Nem koronáztatja meg magát, ezért hívják „Kalapos királynak”: 1780-1790-ig van hatalmon.

1784-ben Horioban Kloska által vezetett Román parasztfelkelés bontakozik ki, amit levernek, s ennek hatására 1785-ben megszületik a Jobbágyrendelet: ez a jobbágytelkek védelmére készült. A jobbágyoknak szabad költözési jogot ad, valamint ezen túl szabadon választhatnak pályát (tanulhatnak). Valamint betiltják a jobbágy név használatát. Ezen túl csak parasztnak lehet őket hívni.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!

Ez is érdekelhet még:
A magyar felvilágosodás irodalmából

Csokonai Vitéz Mihály, Kármán József,  Batsányi János, Bessenyei György A felvilágosodás mint egyetemes, nemzetközi eszmerendszer Európa országaiban eléggé változatos képet mutat....

Pótfelvételizők, figyelem! Fontos határidő jár le ma éjfélkor
Pótfelvételizők, figyelem! Fontos határidő jár le ma éjfélkor

Már nincs sok idő hátra, legkésőbb ma éjfélig kell leadnotok a jelentkezéseteket a 2020-as pótfelvételin, ha szeptembertől egyetemen vagy főiskolán...

Close