Hirdetés

II. ipari forradalom

6 perc olvasás

Az 1850-60-as években a világgazdaság rohamos fejlődésnek indult újra. Általános modernizációra került sor több vezető szektorban. Anglia előnye megszűnt, mert az USA és Németország a későn indulók előnyével elhúzott gazdaságilag. Míg Anglia hosszú évek alatt tökéletesítette a találmányokat, addig az USA és Németország csak adoptálta a legfejlettebb technikát, így előnyre tett szert. Fejlődött Skandinávia, Közép- és Kelet- Európa., de ezek e térségek periférián maradtak. Fejlődésük komplementer volt (követte a centrumot lemaradva) és derivált (kielégítette a Ny igényeit) Az itteni fejlődést a centrum tőkéje és igényei határozták meg.

Hirdetés

Három lényeges változás történt.

1: új anyagok (műanyag, acél) jelentek meg.

2: új energiaforrásokat használtak (kőolaj, elektromosság).

3: Gépesítés és munkamegosztás térnyerése (pl.: Ford T-modell- gyártósoron készült) Fejlődött az acélgyártás is. Lecsökkentették a vas széntartalmát, így a keletkezett anyag, az acél, sokkal ellenállóbb lett. Nagy fejlődés ment végbe a vegyiparban is. Beindult a műanyag, alumínium, üveg, papír, gumi, cement és kerámia tömeggyártása. Kialakult a petrolkémia, a kőolajvegyészet.

1876-ban Nicolaus Otto feltalálta a négyütemű motort, mely jóval csendesebb, takarékosabb és könnyebben indítható volt elődeinél. 1898-tól Henry Ford futószalagon gyártotta az autókat, melynek karburátorát Csonka János fejlesztette ki, a főkonstruktőr Galamb József volt. Az autó fejlesztésében szintén Németország és az USA jártak az élen. Az utóbbiban 20 év alatt 15 millió kocsit adtak el. Az első autógyárak között volt a Ford, az Opel, a Mercedes és a Bugatti.

Hirdetés

Fejlődött a repülés is. 1900-ban Zeppelin feltalálta a kormányozható léghajót, 1903-ban a Wright testvérek pedig a motoros repülőt. Ezután nagy verseny indult a két repülőeszköz között, amiből a gyorsabb és erősebb repülők kerültek ki győztesen.

Rendkívüli gyorsasággal terjedt az elektromosság világszerte. Feraday felismerte az elektromágneses indukciót, Jedlik feltalálta a dinamót, elterjedtek a villamos motorok. A legnagyobb feltaláló Edison volt, aki több, mint 1000 találmányával forradalmasította az elektromosságot. Ő alkotta meg a szénszálas izzót, a fonográfot (mozi elődje).

1881-ben üzembe helyezték az első közszolgálati villamos erőművet a Siemens cégnél. A Monarchia elektromos ipara is jelentős volt (Ganz gyár, Lang gépgyár), de nem vehette fel a versenyt a németekkel és Amerikával.

A kommunikáció is tökéletesedett. 1840-ben Morse feltalálta a távírót, 1876-ban Belle a telefont. Puskás Tivadar építette az első telefonközpontot. Hertz felfedezte az elektromágneses hullámokat, amivel megteremtette a rádiózás alapját.

A mezőgazdaság is gyökeresen átalakult. Megjelentek a műtrágyák. Elkezdték használni a cséplőgépet és a traktort.

Hirdetés

Talán a hadiipar fejlődött leggyorsabban. Minden ország elkezdett fegyverkezni, ugyanis meghirdették a világ felosztását. Feltalálták a gépfegyvert és a dinamitot. Növelték az ágyúk hatótávolságát. Tankokat és vadászgépeket kezdtek gyártani. Alkalmazták a vegyipar találmányait is (pl.: harci gáz).

A második ipari forradalom alapvetően átalakította a társadalmat Európában. Élesen elkülönült egymástól centrum és periféria, melynek lemaradása behozhatatlanná vált. Míg nyugaton a középréteg irányította az államot, keleten torlódott társadalom alakult ki, ugyanis jelen voltak a feudális maradványok (jobbágyság, nemesség) és a tőkés elemek is (burzsoázia és munkásság). Kialakultak világszerte a monopóliumok *.

Egyes vélemények szerint a második ipari forradalom napjainkban is zajlik, ugyanis az élet minden terén a tökéletesítésre törekednek. Fő cél lett a magas hatásfok, kicsi tömeg és olcsó ár, hogy a termékeket mindenki megvásárolhassa. Rohamosan fejlődik a közlekedés és a távközlés. Egyre inkább alkalmazzák a napenergiát és a környezetszennyező anyagok mellőzésére törekednek

 

Fogalmak

Monopólium: A tőkekoncentráció eredményeként kialakult olyan tőkés nagyvállalat vagy vállalatok közti szervezet, amely uralkodó pozícióra tesz szert a termelésben és az értékesítésben. Megállapodásokkal korlátozza a szabad versenyt és monopolista extraprofitra törekszik.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!