Hirdetés

Az első és második ipari forradalom

11 perc olvasás
Gyárak

Az ipari forradalom a technikai-tudományos ismeretek bővülését és az európai kontinens arculatának megújítását eredményezte, átalakította a társadalmat, a környezetet és a mindennapi életet. A folyamat még ma is tart, ám történelmi szempontból az első és a második ipari forradalmat szoktuk megkülönböztetni.

Hirdetés

Az első ipari forradalom

Nagy-Britanniában kezdődött az 1770-es évektől, majd a napóleoni háborúk után Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is kibontakozott. A 19. század közepén zárult le, egy-két évtizeddel később követte a második. Fő színtere Anglia volt, ahol a 18. század elejétől mezőgazdasági fejlesztések indultak. A földeket bekerítették, így azok polgári tulajdonba kerültek, emellett a birtokosok korszerű termelési módszereket alkalmaztak. Mezőgazdasági módszerek:

  • a nyomásos gazdálkodás helyett megjelent a vetésforgó: az ugar területére takarmánynövényeket ültettek (zab, lucerna), ami téli élelmet jelentett az állatok számára
  • istállózó állattartás (egész évben van élelem)
  • új kapásnövények (burgonya, kukorica)
  • talajjavító módszerek (vetésforgó, trágyázás): bővítik a gabonatermelést, nincs több éhínség Angliában

Ezek a módszerek biztosították a növekvő népesség és az iparosodó városok ellátását, fenntartották a gazdasági növekedést.

A fejlődés háttere

  • Jelentős szén- és vasérckészlet
  • Folyók szabályozása, csatornahálózat: a belső szállítás költségeit csökkenti
  • Gyarmatbirodalom: fellendíti a kivitelt
  • Tudományos, technikai találmányok
  • Szabadalmi törvény: a feltalálók 14 évig kizárólagos jogon értékesíthették találmányaikat
  • Hitelszervezet: tőkét ad a beruházásokhoz (Angol Bank)
Hirdetés

Az időszakot szabadversenyes kapitalizmus jellemezte, mely elveti az állami beavatkozást a gazdasági folyamatokba. Adam Smith megalapítja a modern közgazdaságtant, úgy gondolja, hogy a keresletre és a kínálatra ható erők elrendezik a piacot, és a beavatkozás megakasztja a fejlődést (önszabályozó piac).

Textilipar

A belső fogyasztás növekedése először a textilipart tette próbára, melynek fő célja ezután a szövés és a fonás gépesítése volt. Ez több feltaláló találmányai által, lépésről-lépésre jött létre. A gazdasági növekedést a gőzgép gyorsította fel, hiszen megkönnyítette a munkavégzést:

Még 1637 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!