Hirdetés

A tatárjárás

3 perc olvasás
A tatárjárás

IV. Bélának (1235-70) hatalomra kerülése után az volt a fő célja, hogy az uralkodói hatalmat megerősítse. Szimbolikus intézkedése volt, hogy a tanács székeit elégette. Minden eszközzel megkísérelte a jogszerűtlenül eladományozott királyi birtokokat visszavenni, ám csak keveset sikerült, hisz nem volt serege, ami segítette volna. Támogatók nélkül maradt, így kunokat hívott be az országba, akik nomád életmódot folytattak, állataikkal végigpusztították a magyar nemesek földjeit. Emiatt a főurak szembefordultak a kunokkal, megölték vezetőjüket, Kötönyt, így IV. Béla egyedül maradt a tatárok ellen.

Hirdetés

A tatárok közeledtéről Julianus barát hozott hírt Magyarországra, akit még IV. Béla küldött keletre, hogy keresse meg a magyarok őseit, akiket meg is talált Baskíriában. A tatárok 1240-ben elfoglalták Kijevet, 1241-ben támadást indítottak Magyarország ellen Batu kán vezetésével, Erdély és Lengyelország felől.

A döntő csatára 1241. április 11-12-én került sor Muhinál, ahol a magyarok vereséget szenvedtek. IV. Béla elmenekül II. Frigyes osztrák herceghez, aki fogjul ejtette, majd három dunántúli megyét Ausztriához csatolt. A tatárok végigpusztították az országot, és télen a Duna jegét átkelve, beléptek a Dunántúlra. Közben IV. Béla kiszabadult és a horvátországi Trau várába menekült, miközben a tatárok a Dunántúlt pusztították. A tatár támadásoknak csak a várak és a fallal körülvett városok tudtak ellenállni, mert a tatárok nem ismerték a várostrom módszerét.

A tatárok 1242 nyarán váratlanul kivonulnak az országból. Okai:

  • Ögödej nagykán meghalt, és Batu sietett haza a kánválasztásra
  • A tatárok nem foglalták el a legyőzött területeket, csak fosztogattak
Hirdetés

A tatárjárás utáni időszakban IV. Béla legfontosabb feladata az ország újraépítése volt, melynek érdekében több dolgot is tett:

  • Idegeneket telepített az országba a népességveszteség miatt, ezáltal növelte a jövedelmet, nőtt az adóalap, a királyi bevétel
  • Várépítésbe kezdett, mert ezek jelentettek védelmet a tatár támadás ellen
  • Megszüntette a birtokok visszavételét, ő kezdett el birtokokat adományozni, de ezeket már feudumnak nevezték, és feltétele volt a hadsereg kiállítása és vár/városfal építése
  • Béla visszahívta a kunokat, akiket letelepítésre kényszerített (Kiskunság, Nagykunság)
  • Béla társadalmi bázisát a szerviensek mellett a városi polgárság adta, akik városi kiváltságokat kaptak
  • Átalakultak a társadalmi viszonyok, véglegesen kialakul a feudális társadalom

IV. Béla intézkedéseinek köszönhetően sikerült az országot talpra állítani, ezért nevezzük őt a második honalapítónak.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!