Hirdetés

A tatárjárás és következményei

6 perc olvasás
Várépítés

IV. Béla (1235-1270) a második honalapító, uralkodását 3 szakaszra bontjuk:

Hirdetés
  • 1235-1241: négy gyűlölség
  • 1241-1242: tatárjárás
  • 1242-1270: újjáépítés, második honalapítás

A négy gyűlölség (1235-1241)

1. gyűlölség: a kunok bekérezkednek Magyarországra

IV. Béla a tatárok elől menekülő Kötöny kun királyt és 40 000 emberét befogadta országba, és kiváltságokat adományozott nekik. A kunok királya vállalta a kereszténység felvételét. Béla támaszt remélt a nomád kun lovasságtól a tatárokkal és a bárókkal szemben. A kunok betelepülése azonban tovább mélyítette a király és a főnemesség között feszülő ellentétet. A bárók attól tartottak, hogy király ellenük is felhasználja a kunokat. A közép- és alsó rétegek is szembekerültek a nomádokkal – pogányság, nőrablás, nem ismerték a földmagántulajdont.

2. gyűlölség: A régi vezetőket (II. Endre ideje alatti) leváltja, megbünteti

Hirdetés

IV. Béla már hercegként sem értett egyet apja politikájával, ezért hatalomra jutása után megkísérelte visszaállítani az ország korábbi állapotát. Hogy saját hatalmát, illetve tekintélyét megerősítse, leszámolt apja híveivel, és korábbi szokásokat is felrúgott. A királyi tanácsban pl. elégettette a bárók székeit, hogy ne tudjanak leülni a király jelenlétében.

3. gyűlölség: visszaveszi II. Endre birtokadományainak jelentős részét

4. gyűlölség: az uralkodó mindenkit távol tart magától – nem tanácskozik

Megszüntette a közvetlen bejárást a királyhoz – ezután csak írásban lehetett vele érintkezni. Ezáltal a nemességet kizárta a döntésekből. A gyűlölség következtében elszigetelődik.

Tatárjárás (1241-42)

1236-ban Julianus barát –domonkos rendi szerzetes – Magna Hungariába megy (őshaza keresése), és megtalálja a magyar „rokonságot”. Jelenti a pápának, a pápa válasza: meg kell őket téríteni. Julianus még kétszer visszamegy, hazafelé észleli a mongol veszélyt, ezután hírt hoz a K-Európában zajló tatár hódításokról és a Magyarország ellen készülő támadásról.

Hirdetés

Ögödej mongol nagykán levelet ír Bélának: Add meg magad!, ám erre nem kapott választ. 1240-ben elesik Kijev (szomszédunk volt), ezáltal a mongolok lesznek a szomszédaink. A király körülhordoztatja a véres kardot, fegyverbe szólítva a bárókat, servienseket, várjobbágyokat. Tomaj Dénes nádor egy magyar sereggel megpróbálta megakadályozni a mongolok bejövetelét a Vereckei-szorosnál, de elsöpörték őket Batu kán hadai. A mongolok egy kisebb csapatot küldenek É-Magyarországon át Pestig. A tatárok veszítenek, ezzel megtévesztik a magyarokat, akik így alábecsülik erejüket.

Még 590 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!