Hirdetés

Petőfi Sándor (1823-1849)

9 perc olvasás
Petőfi Sándor (1823-1849)

Petőfi Sándor összes költeménye az Érettségi.com oldalon. Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön. Apja Petrovics István mészárosmester, anyja Hrúz Mária, aki szlovák anyanyelvű volt.

Hirdetés

1824-ben a család Kiskunfélegyházára költözött. Itt tanult meg magyarul, itt telt a gyermekkora, ezért is nevezi a várost születése helyének a Szülőföldemen (1848) c. versében.

A család jó körülmények között élt, Szabadszálláson is béreltek mészárszéket, és saját földjeiken gazdálkodtak. Öccsét, Istvánt és Sándort egyre jobb iskolákban tanítatták.

Iskolái: Kiskunfélegyháza – Kecskemét – Szabadszállás (ideköltöztek); Sárszentlőrinc (algimnázium). Német nyelvű evangélikus, majd piarista gimnázium Pesten. (2 év).  Aszódon (1835-1838), selmecbányai líceum.

1838-ban édesapja tönkrement. Ekkor kezdte meg vándoréveit. 1839 telén érkezett gyalog Pestre, beállt a Nemzeti Színházba kisegítőnek. Rokonoknál élt Ostffyasszonyfán, Sopronban. 1839. szeptember 6-án beállt katonának a császári seregbe. Alakulatával Grazba ment. 1841 februárjában betegségei miatt leszerelik. Ezt követően ide-oda cikázik az országban. Sopron – Ostffyasszonyfa (itt Orlai Petrics Soma vendége) – Pozsony – Dunavecse (szülei lakóhelye) és Pest között. 1841-ben Ozorán felcsap vándorszínésznek.

Hirdetés

1841-ben visszatér Pápára tanulni, itt ismerkedik meg Jókai Mórral. 1842 májusában jelenik meg először nyomtatásban A borozó c. verse az Athenaeumban, később a Hazám. 1842 júliusáig tanult a pápai kollégiumban (tudott latinul, németül, angolul, franciául). 1842-ben végleg abbahagyja tanulmányait pénztelensége miatt, és újra színésznek áll. Színészkedésének állomásai: Székesfehérvár, Kecskemét.

Pest – Pápa – Pozsony útvonalon érkezett Országgyűlési Tudósítások másolásából él.

1843 nyarán már újra Pesten van (fordításokból él), kapcsolatba kerül a Pilvax kávéház értelmiségi körével. 1843 telén Debrecen – Diószeg – Székelyhíd színészkedésének állomásai. Ezen a télen nagyon megbetegszik, és végleg felhagy a színészkedéssel.

1844-ben gyalog visszatér Pestre, felkeresi Vörösmartyt, akinek a jóvoltából a Nemzeti Kör kiadja a verseit: Versek 1842-1844. Innentől elismert költővé lép elő. 1844. július 1-jétől a Pesti Divatlap segédszerkesztője Vahot Imre mellett. Megjelenik  A helység kalapácsa – vígeposz.

1845-ben megismerkedik a 15 éves Csapó Etelkával, aki váratlanul meghal. (Cipruslombok Etelka sírjáról, 1845).  Április 1-jén felvidéki körútra indul, ebből készült élményeit írja meg az Úti jegyzetek c. útirajzában. A szerelemben újabb kudarc éri Mednyánszky Berta kikosarazza. Berta-szerelem versei: Szerelem gyöngyei – versciklus. Kedélybetegség gyötri. Gyakran meglátogatja szüleit Szalkszentmártonban (itt írja epigrammáit). Megjelenik második kötete: Versek II.

Hirdetés

1846-ben megjelenteti Felhők címmel 66 epigrammáját és a Tigris és hiénát (dráma).

Bekapcsolódik a közéletbe: szervezni kezdi a Tízek Társaságát, új folyóiratot szeretne indítani Pesti Füzetek néven. 1846. szeptember 8-án a nagykárolyi megyebálon megismeri az akkor tizennyolc éves Szendrey Júliát, az erdődi jószágigazgató kissé szeszélyes, irodalomértő leányát. Szerelem ez első látásra Petőfi Sándor részéről, mert a lány sokáig és sokszor bizonytalanságban hagyja, nem képes elkötelezni magát, de Petőfi szerelmét sem tudja visszautasítani. A szerelmi regény minden egyes mozzanatát őrzik Petőfi versei. A Reszket a bokor, mert… kezdetű vers hoz végleges fordulatot kapcsolatukban.

Reszket a bokor, mert…

Reszket a bokor, mert Madárka szállott rá. Reszket a lelkem, mert Eszembe jutottál, Eszembe jutottál, Kicsiny kis leányka, Te a nagy világnak Legnagyobb gyémántja!  Teli van a Duna, Tán még ki is szalad. Szivemben is alig Fér meg az indulat. Szeretsz, rózsaszálam? Én ugyan szeretlek, Apád-anyád nálam Jobban nem szerethet. Mikor együtt voltunk, Tudom, hogy szerettél. Akkor meleg nyár volt, Most tél van, hideg tél. Hogyha már nem szeretsz, Az isten áldjon meg, De ha még szeretsz, úgy Ezerszer áldjon meg! (Pest, 1846. november 20. után.)

Petőfi Sándor már kész végleg lemondani Júliáról, ám erre ő azt üzeni, hogy: „1000-szer Júlia.” 1847. szeptember 8-án megtartották az esküvőt Erdődön a szülők tiltakozása ellenére. A mézesheteket Teleki Sándor gróf koltói kastélyában töltötte az ifjú pár. Beszél a fákkal a bús őszi szél; Szeptember végén c. versek Koltón születtek.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!