Hirdetés

Petőfi Sándor – Nemzeti dal és más verselemzések

13 perc olvasás
Petőfi Sándor – Nemzeti dal és más verselemzések

Petőfi Sándor verselemzések

Petőfi a magyar irodalom egyik legnagyobbika, forradalmi költő, az 1848-as forradalom előkészítője és vezetője, népi költő.

Hirdetés


Hirdetés

1823. január 1-én született Kiskőrösön. Apja Petrovics István mészáros és kocsmáros. Anyja, Hrúz Mária, szlovák anyanyelvű, férjhezmenetele előtt cselédlány. Néhány hónapos volt, amikor a család Kiskunfélegyházára költözött, ezért ezt a helyet tartja később szülővárosának.

A család kezdetben jó anyagi körülmények között élt, később apja egyik vállalkozásába belebukott, elszegényedtek. Sok helyen járt iskolába, pl. Kecskemét, Pest, Aszód, Pápa, Debrecen, Selmecbánya. Vándorszínésznek állt, segédszínész volt, hamar otthagyta. Ezután katona lett, de gyenge szervezete nem bírta, ezért leszerelték. Gyalogosan járta az országot. Barátai voltak: Jókai Mór, Orlay Petrics Soma.

1843 nyarán nagy szegénységben élt, német fordítást vállalt. Kapcsolatba került a fővárosi  értelmiségi ifjakkal, a Pilvaxban találkoztak.

1843 őszén ismét felcsapott színésznek, majd 1844 februárjában Pestre megy azzal a szándékkal, hogy költő lesz. Elvitte verseit Vörösmartynak, aki felkarolta, és a Nemzeti Kör vállalta versei kiadását. A Pesti Divatlap c. folyóirat segédszerkesztője lett. Még ebben az évben megírta a János vitézt, és ez meghozta számára a hírnevet.

Hirdetés

Felvidéki körútra indult, ez valóságos diadalmenet volt.

Nyughatatlan természete miatt barátaival nehezen jött ki, sehol sem találta helyét. Legszívesebben Szalkszentmártonban volt szüleinél.

1846. márciusában visszatért Pestre, és belevetette magát a politikai életbe. Megszervezte a Tízek Társaságát.

1846. szeptember 8-án megismerkedett Szendrey Júliával, beleszeretett, és ismeretségük egy éves évfordulóján összeházasodtak. Egy gyermekük született, Zoltán. Magánéletében megtalálta a boldogságot.

1847-ben a Toldi megjelenése után örök barátságot kötött Arany Jánossal. Közös volt életszemléletük irodalomról, politikáról.

Hirdetés

1848-ban a márciusi forradalom vezetője lett. Az elért politikai eredményeket kevesellte, ezért támadta a kormányt, szembe került barátaival. Elvesztette népszerűségét, és ezért, mikor Szabadszálláson képviselő akart lenni, megbukott. Ez lelkileg nagyon megviselte, és ennek hatására írta meg az Apostol c. elbeszélő költeményét.

A szabadságharcban Bem tábornok oldalán harcolt. 1849. július 31-én a segesvári csatában elesett.

A nép a falusi ember. A XIX első felében a romantika, mint stílusirányzat a népköltészet felé fordult, és ezt használta fel költészetében. A falusi ember érzéseit, gondolatait, örömeit, bánatát írták le a nép egyszerű nyelvén. A környezet a falu, a fák, a virágok. A nyelvezete a nép egyszerű nyelve, a verselése ütemhangsúlyos magyaros verselés. Gyakori a felező tizenkettes és a felező nyolcas ütem.

Népies helyzetű darabokat írt, beleéli magát egy figura személyébe, azonban ez nem őróla szólt, de úgy írja le, mintha vele történt volna. Hangneme hetyke, tréfás. Ezek a dalok énekelhetők. Ez a műfaj a dal, a líra műneméhez tartozik.

Petőfi: Befordúltam a konyhára elemzés

Befordúltam a konyhára…: egyszerű helyzet, egy fiúnak megtetszik egy lány, és ürügyet keres, hogy együtt legyen vele. A környezet falusi konyha, egy falusi lány, és egy falusi fiú.

Hirdetés

Ütemhangsúlyos verselés, 2 ütemű 4/4, páros rím.

Petőfi ars poeticáját (költői hitvallás) a XIX. század költői című versében fejti ki (a vers romantikus). A költő Mózes legyen, aki a népet elvezeti tűzön-vízen át Kánaánba, egy boldogabb életbe. A költőnek nagy feladata van, és aki erre nem hajlandó, az tegye le a lantot, mert nincsen szüksége rá a világnak. Isten a költőket adta a lángoszlopnak, hogy ők vezessék a népet Kánaán felé. Lelkesíti a költőket, hogy előre hát, tűzön-vízen át, vegyük kezünkbe a nép zászlaját, ez a mi feladatunk. Megátkozza azokat, aki gyávaságból, lomhaságból nem ezt teszik. Vannak, akik azt mondják, hogy ez Isten földje, de ez hazugság, mert az éhező milliók ezt megcáfolják. Ezután felsorolja szerinte mikor lesz itt a Kánaán: ha bőség lesz mindenkinek, mindenkinek egyformán lesz joga, és a szellem napvilága minden ablakba besüthet. Amíg ez nem következik be, addig harcolni kell. Lehet, hogy ezt már nem fogják megérni. A költemény hangneme szenvedélyes.

Lapozz a további részletekért

1 2 3


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!