Hirdetés

Örkény István Tóték című drámájának elemzése

9 perc olvasás
Örkény István Tóték című drámájának elemzése

Örkény István nevét elsősorban az Egyperces novellákhoz és a Tóték című drámához kötik. A groteszk és az abszurd alkalmazásával forradalmian új szemléletmódot alakított ki hazánkban a prózában és a drámában egyaránt.

Hirdetés

Életrajza

1912-ben született Budapesten. Édesapjának több gyógyszertára volt, így a gyógyszerészet irányába próbálta meg fiát terelni. 1941-be vegyészdiplomát szerzett a Műegyetemen. Az irodalmi ambíciójú, baloldali fiatalember 1942-ben zsidó származása miatt munkaszolgálatos lett. Túlélte a voronyezsi katasztrófát, és 1946-ban érkezett haza.  Az 1950-es években megpróbált eleget tenni az akkori irodalompolitikának, (dokumentumjellegű, riportszerű szociografikus műveket írt), de nem sikerült, és reformkommunista lett barátjával, Déry Tiborral együtt. 1956 után sokáig ő sem publikálhatott, gyógyszergyári munkásként robotolt, írásra alig maradt ideje; ezekben az években született az Egyperces novellák.

A Tóték című drámáról

Több prózát, drámát, kisregényt írt, ezek közül valódi sikert a Tóték című drámájával ért el. A tragikomédiát 1967. február 24-én mutatták be a Thália Színházban Kazimir Károly rendezésében, az Őrnagy szerepében Latinovits Zoltánnal. Később film is készült belőle Isten hozta, őrnagy úr! címmel Fábry Zoltán rendezésében. A műben Örkény saját háborús élményeit használja fel. A II. világháború sorsdöntő momentuma volt életének, saját bevallása szerint az tette íróvá.

A mű cselekmény: a hátországban, a fronttól távol, egy Eger melletti üdülőfaluban zajlik, a főszereplők a Tót család és a hozzájuk pihenni érkező Őrnagy, Tót Gyula felettese.

A családfő, Tót Lajos a háború előtt vasutas volt, de miután eltávolították állásából, tűzoltó lett. A faluban tekintélye van, nagy tiszteletnek örvend. Fia, Gyula tanárból lett zászlós, a fronton harcol. Egyik nap a bolond postás által sürgönyt kapnak fiuktól, hogy fogadják szeretettel parancsnokát, két hétig fog náluk vendégeskedni! A Tót család gyermekük érdekében mindent megtesz, hogy jó benyomást keltsenek: aggódó figyelmességgel, olykor nyomatékos kéréssel rendezik át és készítik fel környezetüket az Őrnagy fogadására, amely tehát már a megérkezése előtt átalakult, predeformálódott.

Hirdetés
Még 1155 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!