Hirdetés

Balla Kinga: Az átváltozás

4 perc olvasás

Balla Kinga: Az átváltozás

 Balla Kinga novellája 2019-ben jelent meg. Az Aposztróf kiadó irodalmi pályázatot hirdetett. A beérkezett művekből összeállítottak egy antológiát Szó-kincs címmel.

Hirdetés

Balla Kinga egy közismert elbeszélés felhasználásával írta meg ezt a történetet. Franz Kafka Az átváltozás című műve világhírű. Az eredeti novella olyan témát dolgoz fel, ami gyakran foglalkoztatja az embereket: a főszereplő, Gregor Samsa átalakul egymásfajta lénnyé, bogárrá. Az irodalomban többször is találkozunk ilyennel. pl.: Odüsszeusz társait Kirké varázslónő állattá változtatja. A népmesékben a boszorkányok időnként elvarázsolják valamelyik szereplőt. Pl.: békakirályfi.

Tréfás alkalmakkor, jelmezbálokon rendszeresen előfordul, hogy férfiak nőnek, nők férfinak öltöznek. Ez humoros, szórakoztató tud lenni.

Balla Kinga műve egy intertextuális szöveg. Érdekességét az adja, hogy Kafka művét dolgozta át. Már a cím feltűnő, teljesen megegyezik Kafkáéval. A főszereplő neve is hasonló: Szamsza Georgina. Olyan, mintha Gregor Samsa női megfelelője lenne.

A történet hangulata könnyed, humoros. Kafkára gondolva nem erre számítunk.

Hirdetés

 

Téma: egy fiatal lány, Szamsza Georgina arra ébred, hogy férfivá változott. Nem derül ki, hogy miért vagy, hogyan történt az átalakulás. Nem kerül szóba a visszaváltozás lehetősége. Azt a reggelt látjuk, amikor Georgina átalakult. El akar menni dolgozni a fotóstúdióba. A végén el is jut egy munkahelyre, mégpedig egy építkezésre. Férfiként könnyen végzi a nehéz munkát.

A történet a női és férfi sztereotípiákra épül. Gina fotómodell. A szépség, a külső megjelenés fontos számára: divatos ruhák, fodrász, smink. Divatos tornát végez (jóga). Sok nő vágyik arra, hogy fotómodell lehessen, korunkban népszerű ez a szakma. Jógagyakorlatokat is szokott végezni, ez is divatos.

Férfiként a teste kicsit otromba, izmos, a lábai tömzsiek. Nagy sörhasa van. Ápolatlanok a körmei, kopaszodik. Izzad, nem használ dezodort. Viselkedése bumfordi. Káromkodik. Üvöltve tesz tolakodó megjegyzést egy nőre. Ezek is sztereotípiák

 

Szerkezetében erőteljesen megfigyelhető a fokozás. A reggeli ébredéstől fokozatosan jutunk el a munkahelyre, egy építkezésre. Egyre jobban beletanul a főszereplő a férfiszerepbe, bár az írónő végig Ginának nevezi. Csúcspont: a férfi kollégák elismerően megveregetik a vállát. A történetet ellentétek teszik érdekessé: a divatos fiatal nő és a kicsit bumfordi férfi ellentéte.

 

Szereplők: a történet érdekessége, hogy egy főszereplő van, de két alakban ismerjük meg, nőként majd férfiként. A végén csak utal az írónő néhány mellékszereplőre, a kollégákra.

Hirdetés

 

Kifejező motívumokra épül az elbeszélés. „Fotómodell”- a modern korra jellemző, főleg női foglalkozás. Narcisztikus egyéniséget sejtet. Nem tartjuk őket túl okosnak. „Sörhas”- az alkoholfogyasztásra utal. A sör inkább férfias ital. „Káromkodás”- a primitív nyelvhasználatot, az önuralom hiányát jelképezi. „Gerendák”- az építkezés nehéz fizikai munkára utal. Ehhez kapcsolódik, hogy a kőművesek személyiségét, durvábbnak, esetlenebbnek gondoljuk. „Gina”- modern divatos női név. „Hónaljszőrzet”- korunkban igyekszünk eltávolítani testünkről a szőrzetet. Undorítónak találjuk, állatiasnak, holott az ember természetes része.

 

Balla Kinga elbeszélése humoros, könnyed. Szórakoztató, ugyanakkor tiszteleg Kafka írói nagysága előtt.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!