Hirdetés

Weboldal fogalma

9 perc olvasás

További a weboldalakkal kapcsolatos fogalmak

Cache

a számítógép memóriájában vagy a háttértároló egy részén kialakított „gyorsítótár” a korábban használt vagy a hálózatról nemrég letöltött adatok ideiglenes tárolására, az esetleges ismételt előhívás meggyorsítására; a Web-kliensek ilyen cache-ben tárolják a már megnézett oldalakat, így azok gyorsan visszalapozhatók. Cookie

Hirdetés

egyes Web szerverek által küldött kódsorozat, mely a kliens számítógépének háttértárolójára kerül és a felhasználó későbbi azonosítására szolgál (amennyiben a Web-kliensben ez a lehetőség engedélyezve van); ilyen „bitsüti” segítségével ismerik fel az online áruházak a korábbi vásárlóikat vagy az elektronikus újságok az olvasóikat, így legközelebb személyre szabott információkat tudnak nekik kínálni. Digitális aláírás (Digital Signature), digitális tanúsítvány:

Az üzeneteknek           a          nyilvános         kulcsolási        eljárás keretében         történő             „aláírása”, a          küldő személyazonosságának elektronikus eszközzel történő igazolása. Hamisítatlan elektronikus aláírás, amely az üzenet küldőjét azonosítja, egyben az üzenet integritását tanúsítja. FTP (File Transfer Protocol)

a TCP/IP hálózati protokoll-csomag azon része, mely az állományok gépek közötti (hibamentes) átmásolását szabályozza, illetve Unix rendszerekben az ezt végző program neve (ftp); az Interneten az FTP leginkább public domain szoftverek letöltésére, illetve a felhasználó és hálózati szolgáltatója közötti állományküldésre (pl. saját homepage karbantartása esetén) használatos.

Hiperlink (Hiperhivatkozás)

olyan (számítógépes) szöveg, melyről mutatók vannak a szöveg más pontjaira vagy más szövegekre; a felhasználó ezeket a mutatókat követve tetszőleges sorrendben haladhat az olvasással. HTTP (Hypertext Transfer Protocol)  a Web-szerverek és -kliensek közötti kommunikáció szabályait leíró protokoll.

Hirdetés

ISP(Internet Service Provider = Internet szolgáltató, ellátó)

Internet csatlakozást biztosító cég vagy egyéb intézmény, mely rendszerint egyéb szolgáltatást is nyújt (pl. oktatás, segítőszolgálat, e-mail postafiók bérlet, saját honlapok elhelyezésének lehetősége), de komolyabb saját tartalomszolgáltatást nem; önálló domain névvel és saját szerverrel rendelkezik.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!