Hirdetés

Adatkeresés az interneten

Tematikus és kulcsszavas keresés

  • Mi a tematikus és a kulcsszavas keresés?
  • Ismertesse a kulcsszavak alapján történő keresés módszerét, a keresésnél használt operátorokat!
  • Keresés a gyakorlatban. Keressen Jedlik Ányos életéről szóló oldalakat az interneten!

Az internetet általában valamilyen információért keressük fel. A keresett adatok megtalálására többféle lehetőségünk adódik. Ha tudjuk, hogy a keresett információ melyik webhelyhez köthető, akkor nem is kell keresőt használnunk. Például, ha valamelyik budapesti busz menetrendjét keressük, akkor egyből a bkv.hu-t írjuk be.

Hirdetés

A keresők alapvetően kétfélék lehetnek.

Tematikus kereső

Tematikus keresés esetén linkek (hivatkozások) segítségével juthat el a felhasználó a keresett témájú weboldalakhoz, mégpedig úgy, hogy egyre szűkíti a fogalmakat, amíg el nem jut a megfelelő helyre. Először a legáltalánosabb témafelbontással találkozik (sport, szórakozás, hírek, kultúra…), ahonnan kiválaszthatja az őt érdeklő téma-csoportot (pl. kultúra). A linkre kattintva a következő oldalon már csak a kiválasztott téma alcsoportjait találja (film, színház, zene, irodalom…). A link-vándorlás végén már valós weboldalakhoz vezetnek linkek, vagy vegyesen szerepelnek a valós weboldalak és a további al-témakörök linkjei. Ilyen kereső oldal például a Hudir.hu, a lap.hu vagy a lycos.com.

Kulcsszavas keresők

Ilyenkor tulajdonképpen adott szavakat, kifejezéseket, tartalmazó lapokat keresünk az interneten. Kulcsszavas keresők például a google.com, yahoo.com.

Ezek olyan nagy teljesítményű számítógépek, amelyeket speciálisan erre a feladatra írt programok segítségével bizonyos időközönként „átfésülik” az Interneten található összes Weboldalt, és megkeresik a leggyakrabban előforduló kulcsszavakat. A kulcsszavakat minden kereső a saját adatbázisában tárolja, és a kereséskor ebből az adatbázisból válogatják ki azokat az oldalakat, amelyek megfelelnek a keresési feltételeknek. A keresés eredménye a keresett szót tartalmazó Weboldalak listája, ahonnét kedvünk szerint válogathatunk. Elegendő egy egérkattintás és máris a választott oldalra jutunk.

A kulcsszavas keresők igen nagy mennyiségű találatot adnak, természetesen ezt lehet szűkíteni speciális kereséssel.

Operátorok

Tartalmazzák e szavak mindegyikét: logikai és kapcsolat van közöttük
Tartalmazzák pontosan ezt a kifejezést: logikai egyezést kíván
Tartalmazzák e szavak legalább egyikét: logikai vagy kapcsolat van köztük
Nem tartalmazzák ezeket, a szavakat: logikai tagadás van köztük

Címkék: InternetAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!