Hirdetés

Adatkeresés az interneten

3 perc olvasás

Tematikus és kulcsszavas keresés

  • Mi a tematikus és a kulcsszavas keresés?
  • Ismertesse a kulcsszavak alapján történő keresés módszerét, a keresésnél használt operátorokat!
  • Keresés a gyakorlatban. Keressen Jedlik Ányos életéről szóló oldalakat az interneten!
Hirdetés

Az internetet általában valamilyen információért keressük fel. A keresett adatok megtalálására többféle lehetőségünk adódik. Ha tudjuk, hogy a keresett információ melyik webhelyhez köthető, akkor nem is kell keresőt használnunk. Például, ha valamelyik budapesti busz menetrendjét keressük, akkor egyből a bkv.hu-t írjuk be.

A keresők alapvetően kétfélék lehetnek.

Tematikus kereső

Tematikus keresés esetén linkek (hivatkozások) segítségével juthat el a felhasználó a keresett témájú weboldalakhoz, mégpedig úgy, hogy egyre szűkíti a fogalmakat, amíg el nem jut a megfelelő helyre. Először a legáltalánosabb témafelbontással találkozik (sport, szórakozás, hírek, kultúra…), ahonnan kiválaszthatja az őt érdeklő téma-csoportot (pl. kultúra). A linkre kattintva a következő oldalon már csak a kiválasztott téma alcsoportjait találja (film, színház, zene, irodalom…). A link-vándorlás végén már valós weboldalakhoz vezetnek linkek, vagy vegyesen szerepelnek a valós weboldalak és a további al-témakörök linkjei. Ilyen kereső oldal például a Hudir.hu, a lap.hu vagy a lycos.com.

Kulcsszavas keresők

Ilyenkor tulajdonképpen adott szavakat, kifejezéseket, tartalmazó lapokat keresünk az interneten. Kulcsszavas keresők például a google.com, yahoo.com.

Ezek olyan nagy teljesítményű számítógépek, amelyeket speciálisan erre a feladatra írt programok segítségével bizonyos időközönként „átfésülik” az Interneten található összes Weboldalt, és megkeresik a leggyakrabban előforduló kulcsszavakat. A kulcsszavakat minden kereső a saját adatbázisában tárolja, és a kereséskor ebből az adatbázisból válogatják ki azokat az oldalakat, amelyek megfelelnek a keresési feltételeknek. A keresés eredménye a keresett szót tartalmazó Weboldalak listája, ahonnét kedvünk szerint válogathatunk. Elegendő egy egérkattintás és máris a választott oldalra jutunk.

Hirdetés

A kulcsszavas keresők igen nagy mennyiségű találatot adnak, természetesen ezt lehet szűkíteni speciális kereséssel.

Operátorok

Tartalmazzák e szavak mindegyikét: logikai és kapcsolat van közöttük
Tartalmazzák pontosan ezt a kifejezést: logikai egyezést kíván
Tartalmazzák e szavak legalább egyikét: logikai vagy kapcsolat van köztük
Nem tartalmazzák ezeket, a szavakat: logikai tagadás van köztük

Címkék: Internet


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!