Hirdetés

Az Internet története

4 perc olvasás
Az Internet története

Az Internet története

Az Intertnet is – mint megannyi technikai eszköz – a háborúnak, illetve a katonai fejlesztésnek köszönhető. Az 1960 – as években tetőzött a hidegháború az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetúnió között. Az Amerikai Védelmi Minisztérium egy olyan hálózati rendszert szeretett volna kiépíteni amely túlél egy atomtámadást. A feladatot kiadták a kutatási részlegnek, ez volt az ARPA (Advanced Research Projects Agency). Az ARPA a hálózat védelmét két fő dologban látta: Egyrészt abban, hogy a hálózatnak ne legyen központja, hanem minden csomópontja több másik (legalább kettő) hálózati csomóponttal legyen összeköttetésben. A másik, hogy az üzenetek csomagokra bontva, egymástól függetlenül haladjanak, akár más és más útvonalon. Mi a jelentőssége ennek? Ha nincs központ, akkor biztonságosabb a hálózat. Ha több „út” van ,akkor bármelyik hálózati csomópont vagy összeköttetés kiesése esetén is eljut az információ a hálózat többi pontjára.

Hirdetés

Az ARPA az egyetemek és egyetemisták felé fordult. 1969 végére alakult ki egy kisérleti hálózat. Ehhez négy egyetem csatlakozott a kezdetekben, majd később egyre több egyetem csatlakozott a hálózathoz. Ez lett az ARPANET. Az ARPANET méretének növekedésével világossá váltak a technikai problémák is. Az 1970-es évek közepére fejlesztették ki a ma is használatos protokollt, a TCP\IP-t. Ez volt az a protokoll, amit kifejezetten erre a hálózattípusra terveztek. A TCP\IP 1983-tól lett hivatalos protokollja az ARPANET-nek. 1983-ban az ARPANET-ről levállt a katonai rész, ezt nevezték MILNET-nek. Majd az 1980-as évek végére az ARPANET átadta a helyét az INTERNETNEK. Ugyancsak jelentős időpont 1992 is, hiszen ekkora fejlesztettek ki egy új alkalmazást a Világhálót, vagyis a World Wide Web-et. Ez az alkalmazás grafikus felületet biztosít az internetfelhasználók számára.

Az Internet szolgáltatásai

Az Internet többféle szolgáltatást nyújt a hálózat használóinak. Ezek egy része a kommunikációra irányul. Más része pedig az információk átadására, illetve távoli számítógépek elérésére.

WWW (World Wide Web)

Az Internet egyik legnépszerűbb szolgáltatása. Lehetőséget biztosít információk közlésére, szórakoztatásra, üzleti tevékenységre, mindezt ma már teljesen multimédiás megvalósításban. Az egész történet 1989-ben kezdődött. Európai tudósok kommunikációjának, munkájának megkönnyítésére szerettek volna valamilyen kapcsolatot kialakítani. 1993-ban megjelent az első grafikus megjelenítő, a MOSAIC. A MOSAIC szerzője Marc Andreessen a későbbi Netscape Communication Corporation alapítója volt.

Elektronikus levelezés (e-mail)

Az egyik legkedveltebb szolgáltatás. Levelezőprogramok segítségével szövegeket küldhetünk egy, vagy több címre. A levelek mellé csatolhatóak állományok is.

Hirdetés

Hírcsoportok (news)

Egy speciális szolgáltatás ami lehetővé teszi fórumok létrehozását. Itt azonos érdeklődésű emberek oszthatják meg egymással véleményüket, észrevételeiket (stb.). Ezekre a hírcsoportokra bejelentkezés után olyan szöveges üzeneteket írhatunk, melyeket mindegyik a hírcsoportban résztvevő felhasználó olvashat, és természetesen reagálhat is rá.

Távoli bejelentkezés (Telnet, SSH, TSC)

Segítségével fizikailag is távol lévő számítógépekre tudunk bejelentkezni, és azon munkákat végezni. Ehhez csak egy terminálra van szügség. A bejelentkezés után olyan mintha a távolni gép előtt ülnénk.

Állományok mozgatása és másolása (FTP, SCP)

Segítségével lehetőségünk nyílik a távoli számítógépeken tárolt állományok másolására és mozgatására, és mindezt leggyakrabban az FTP protokoll segítségével érhetjük el.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!