Hirdetés

Szoftverek használatának jogi szabályozása

6 perc olvasás
Szoftverek használatának jogi szabályozása

Szoftverek használatának jogi szabályozása

A számítógépünk hardvere önmagában működésképtelen. Nem tartalmaz ugyanis semmiféle végrehajtandó tevékenységlistát, programot. Ahhoz, hogy egyáltalán elindítsuk már szoftver kell. Az pedig, hogy szöveget szerkesszünk vagy nyilvántartást vezessünk, szintén valamilyen programot igényel.

Hirdetés

Szoftver fogalma: Az összes olyan adat, amely végrehajtható utasításként értelmezve a számítógép működtetéséhez szükséges és nem tartozik annak fizikai összetevőihez.

A szoftverek csoportosítása:

  • Rendszer szoftverek
  • Fejlesztői szoftverek (programnyelvek fejlesztői szoftverkörnyezetei),
  • Alkalmazói (felhasználói) szoftverek (irodai, mérnöki, játék, multimédia stb. alkalmazások).
  • A rendszer és a felhasználói szoftverek együttesen szükségesek a számítógép használatához,
  • ezért egyidejűleg vannak jelen a szg.-ben.

Szerzői jog

A szoftver, hasonlóan egy regényhez vagy egy találmányhoz szellemi termék. Ezekhez hasonlóan szerzői jogok is kapcsolódnak hozzá, de ezekkel, a szellemi termékekkel ellentétben a szoftverek másolása nem ütközik akadályba. A dolognak erkölcsi és jogi oldala is van.

A program írói munkát fektetnek a szoftver megírásába, ezért cserébe a felhasználónak fizetnie kell. A szoftver, mint szellemi termék, a szerző tulajdona. A szerző jogai között van a sokszorosítás.

Hirdetés

A jogi oldalon a programozók érdekeinek védelmét értjük. A szoftver felhasználhatóságát nemzetközi törvények szabályozzák (COPYRIGHT). Ezek részletesen kitérnek az egyes szoftverfajták használatára, másolhatóságára. A szerző a személyhez fűződő jogairól nem mondhat le, és nem ruházhatja át. A szerző határoz arról, hogy műve nyilvánosságra hozható-e.

A szerzőt a mű keletkezésétől kezdve megilleti a személyhez fűződő és a vagyoni jogok összessége.A szerzőnek kizárólagos joga van a mű bármilyen felhasználására és minden felhasználás engedélyezésére. Ha valamilyen szoftverterméket használunk, tudni kell igazolni annak eredetiségét. A szerzői jognak is vannak korlátai. Ilyenek például a szabad felhasználás esetei.

A jogilag tiszta szoftver előnyei

 – A gyártók a programra garanciát vállalnak.

 – Ha regisztráljuk a szoftvert, annak továbbfejlesztett változatához az új ár töredékért

   juthatunk hozzá.

 – Az eredeti programhoz teljes dokumentáció jár.

Hirdetés

 – A vírusmentességet a gyártó garantálja.

 – Nem kell tartanunk a szoftver-rendőrség ellenőrzésétől.

A szoftverek védelme

A jogi védelemhez tartozik a szoftverszerződés. Ebben írják le a jogszabályok által biztosított védelmi intézkedéseket. A kereskedelmi programoknál általában a telepítés megkezdése előtt egy úgynevezett blankettaszerződést kell elfogadni. Itt az elfogadás hozza létre a felhasználói jogviszonyt.

A felhasználó nem tulajdonjogot szerez akkor, mikor megveszi a programot, hanem az adott példány kizárólagos felhasználója lesz.

A licencszerződés

A licencszerződés leírja, hogy a szoftver milyen feltételekkel szabad használni. A jogilag tiszta szoftverekkel együtt egy szerződést is kézhez kapunk, egy használati engedéllyel, amely a vevőnek nem teljes jogot, hanem csak a használat jogát adja meg. Ezt más néven licencszerződésnek nevezzük. A licencszerződés részletesen leírja, hogy a szoftvert milyen körülmények között, milyen feltételekkel szabad használni. Ha a feltételek elfogadhatatlanok, akkor a telepítőelemeket tartalmazó csomagot nem szabad felnyitni, és az egész csomagot vissza kell vinni a boltba.

Hirdetés

Az egy példányra vonatkozó licencszerződés értelmében, egyszerre csak egy példány használható, egy időben, egy helyen. A szoftver másolása és továbbadása tilos. Általában egy tartalék biztonsági másolat készíthető róla. Ha az eredeti lemezek idővel tönkremennek, akkor is meg kell őket őrizni, hiszen azokkal is igazolnunk kell szoftverünk tisztaságát. A számla és az eredeti lemez megőrzendő. A regisztrációs kártyát vissza kell küldeni, vagy az interneten kell regisztrálni.

Szoftverek csoportosítása a felhasználói jog szempontjából

Kereskedelmi szoftverek: kereskedelmi céllal készültek, azaz mindig pénzbe kerülnek és meghatározott feltételekkel alkalmazhatók. Általában társul hozzá valamilyen dokumentáció is, amiben részletesen elmondják a használatát a programnak. A kereskedelemben értékesített programok előnye, hogy a vevő a boltban meg is nézheti, az eladó pedig azonnal a pénzhez jut.

Lapozz a további részletekért

1 2

Címkék: szoftverek


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!