Hirdetés

Szoftverek használatának jogi szabályozása

6 perc olvasás
macbook pro beside clear drinking glass on brown wooden table

SHAREWARE szoftverek: szabadon terjeszthetők, kipróbálhatók, de a szoftverrel együtt járó szerződés szerint a próbaidő letelte után már fizetni kell. Ha a felhasználó nem fizet a próbaidő lejárta után a szoftver használata jogtalannak minősül. A shareware verzió gyakran nem teljes, tudatosan le van butítva, de bemutatja a program előnyös oldalait. A regisztráció után küldik el a teljes verziót.

Hirdetés


Hirdetés

FREEWARE szoftverek: Szabadon felhasználható és terjeszthető szoftverek, ha elismerjük a gyártó céget, mint a szoftver egyedüli létrehozóját. Nem szabad visszafejteni a forráskódot. Ez azt jelenti, hogy a programot nem adhatjuk tovább, mint saját termékünket és azt nem változtathatjuk meg. Azaz a szerzői jogok ezen szoftverekre is érvényesek.

Trial: általában kipróbálásra adják ki. Hasonlóak a shareware programokhoz, de fontos eltérés az, hogy nem terjeszthetőek szabadon.

Demo szoftverek: bemutatóprogramok, azaz olyan szoftverek, amelyek egy program bemutatására, megismertetésére szolgál, de annak szolgáltatásait, teljes mértékben nem veszi át.

Public domain: olyan program, amelyet a programozó ajánl fel tetszőleges felhasználásra. Gyakran letölthető forráskód is, amellyel szerkeszthető, módosítható.

Hirdetés

Szabad szoftverek: ingyenes, szabadon használható és terjeszthető szoftverek, a forráskód megismerhető, ezáltal módosítható.

Lapozz a további részletekért

1 2

Címkék: szoftverek


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!