Hirdetés

Az internet veszélyforrásai

4 perc olvasás

Az internet veszélyforrásai

 1. Adathalászat (egy jól ismert honlapot pl. banki vagy céges oldalt hamisítanak meg.)
 2. Nigériai levél =419-es átverés (nagyon gyakori átveréses bűncselekmény. Lényege, hogy egy nagyobb anyagi haszon reményében először kisebb, majd egyre nagyobb összegeket kérnek valakitől, aki miután kifizette a kért pénzt, megkapja a sokkal nagyobb összeget)
 3. Cyberbullying (Internetes zaklatás)
 4. Swatting (Adatgyűjtés)
 5. Hoax=Lánclevél (azt kérik, hogy minél több példányban küldjék őket tovább.)
 6. Spam=Kéretlen reklámlevél, levélszemét (Nagy mennyiségben kiküldött, reklámlevélről van szó)
 7. Megtévesztés (Anyagi haszon reményében, politikai vagy üzleti érdekből, vagy csak kattintásvadászat miatt)
 8. Névtelenség (online tevékenységünk nehezen nyomozható le. Legalábbis az átlagos felhasználó számára sokminden anonim módon történik. Ezt használják ki sokan és a névtelenség mögé rejtőzve végzik a különböző internetes tevékenységüket.)
 9. Trollkodás=Névtelen, rosszindulatú kommentelés, véleménymegosztás (Célja nem a valós, érvekkel alátámasztott vita, beszélgetés, hanem mások sértegetése, a vélemény irritáló stílusban akadékoskodva kifejtése, direkt a feszültség gerjeszése. Oldalakat lehetne teleírni a trollkodással és az ellenük való védekezéssel)
 10. Közösségi oldalak (Ami egyszer felkerül a világhálóra, az örökre ott is marad! Véleménybuborék. Ismerőstől kapott üzenet sem mindig megbízható.)
 11. Grooming=becserkészés, behálózás (valaki azért alakít ki kapcsolatot az interneten, hogy a bizalmába férkőzzön az áldozatának főleg gyerekeknek, fiataloknak ami után a későbbiekben rá tudja venni egy személyes találkozóra és szexuális kapcsolatra)
 12. Függőség (Tevékenységi kör beszűkülése, Kontroll elvesztése, Elvonási tünetek, Antiszociális viselkedés, Adag növelése)
 13. Illegális, káros tartalmak (szexoldalak által kirakott „Csak akkor léphetsz be, ha elmlúlt 18 éves” figyelmeztetés egy olyan kapu, ami nem állít meg senkit, még akkor sem ha kiskorú. Könnyen lehet fegyverekkel, gyilkosságokkal és más erőszakos tartalmakkal foglalkozó oldalakat is elérni.)
Hirdetés
 1. Felelőtlenség (Nincs helye a közösségi oldalakon a következő adatoknak: születési hely, idő, lakcím, anyja neve, tartózkodási hely, kompromittáló fotók, telefonszám, nyaralás ideje, családtagok adatai. De még egy átmulatott éjszakán készült fényképeket sem rakunk fel! Nem adjuk meg senkinek a jelszavunkat)
 2. Kibertámadások (számítógépen lévő adatok megszerzése a cél, vagy magát a számítógépet akarják használni illegális tevékenységre pl.Google, kórházak stb.)

Az internetes csalások típusai és veszélyei: (bank)

 • Trójai program: küldött linkre kattintva hajtsa végre a kívánt műveletet(vírust indít az adott eszközre)
 • Adathalászat: különböző eszközökkel (telefonhívás, e-mail) ráveszik Önt, hogy árulja el azonosítóját és jelszavát, azaz adja meg a banki műveletekhez szükséges bizalmas, titkos adatait.  megszerzett adatokkal a csalók belépnek az Ön internetbankjába, és onnan előre megszervezett számlákra utalják az Ön pénzét.
 • Megtévesztő honlap: nagyon hasonlítanak az Ön bankjának internetes oldalára – logó, színvilág, elrendezés, menü rendszer szintjéig lemásolva. Az így létrehozott álcahonlap gondoskodni fog arról, hogy Ön bejusson az internetbankjába – de előtte eltárolja az Ön bejelentkezési adatait. A csalók ezen adatok birtokában pedig az Ön tudta nélkül fognak bejutni ugyanoda, mivel az Ön bankja is így bizonyosodik meg arról, hogy az Ön utasításait végrehajthatja.

Az internetes csalások elleni védekezés:

Haladéktalanul értesítse számlavezető szolgáltatóját a hivatalos honlapján található elérhetőségen, ha a gyanú felmerül. Ha utólag merül fel Önben a gyanú, hogy ilyen csalás áldozata lett, és a szolgáltató nevében megtévesztő módon érkezett e-mailre, üzenetre már megadta az azonosítóját, jelszavát, mihamarabb tiltassa le azokat, és kérjen információt pénzügyi intézményétől!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!