Hirdetés

A szoftverek csoportosításai

8 perc olvasás
A szoftverek csoportosításai

Amennyiben a szövegszerkesztő programok nem adnak kellő minőséget, használhatunk kiadványszerkesztő programot,melyek közül elterjedt a QuarkXPress és a PageMaker is.

Hirdetés

Adatbázis – és táblázatkezelők

A számítógépek másik leggyakoribb alkalmazási területe az adatbázis kezelés, mivel a megoldani kívánt problémáink nagy része nagyobb mennyiségű adat feldolgozását, illetve ezen adatok nyilvántartását, módosítását, csoportosítását igényli. Az ilyen adatállományok használatakor adatbázis-kezelő programra van szükségünk. Az adatbázis-kezelő programok nagy része ugyan egyedileg, konkrét alkalmazásra készült, de léteznek olyan szoftverek is, amelyek segítségével magunk hozhatjuk létre adatbázisunk struktúráját, illetve annak kezelésének lehetőségét. Ezen programok használata sokszor már bizonyos programozói ismereteket is igényel. Ha ennek ellenére mégis belefogunk adatbázisunk és annak kezelőprogramjának létrehozásába, akkor használhatjuk az Access, a dBase, a Clipper  programokat. Az adatbázisok nagy része speciálisan, táblázat formájában is definiálható. Ilyen módon elsősorban a pénzügyi, gazdasági táblázatok dolgozhatók fel, de a tervezeteket, statisztikákat is táblázatba foglalhatjuk. A táblázatok számítógépes feldolgozását több program is támogatja, amelyek közül a Windows alatt az Excel,a legelterjedtebb. Segítségével ugyanis nem csupán létrehozhatjuk és módosíthatjuk táblázatunkat, hanem grafikonokat, diagramokat is készíthetünk.

Grafikai programok

 A számítógépek alkalmazási területei között előkelő helyet foglalnak el a rajzolóprogramok, amelyek közül néhány még animációk készítésére is képes. Ezen programok közé tartozik a Paint, A PhotoSyler vagy az Adobe Photoshop, melyek bittérképes grafikát támogató, kényelmesen használható, sokfunkciós rajzprogramok. Más kategóriát képviselnek a vektorgrafikus, igen sok lehetőséget támogató, magas színvonalú ábrák készítésére szolgáló szoftverek, mint például a CorelDraw, amely Windows alatt fut, s profi felhasználóknak ajánlott.

Prezentáció-készítő programok

Mivel a számítástechnikai eszközök bevetésével jelentősen megemelhetjük előadásaink, bemutatóink színvonalát, célszerű az ilyen feladatokra szánt programok alkalmazása is, mely programok közül elsősorban a PowerPoint méltó említésre.

Oktatásban használható szoftverek

A számítógépek alkalmazásának az oktatásban is nagy jövője van, hiszen az oktató programokon kívül, a számítógéppel előállított grafikák és animációk is hasznos kiegészítői lehetnek az előadásoknak. Egyre szélesebb körben alkalmazzák a nyelvoktatásban hasznos kiejtést bemutató és esetleg analizáló programokat ugyanúgy, mint a szinte minden tárgyban jól használható különböző tesztprogramokat.

Hirdetés

Játékok

A számítógépekre készült programok legnagyobb része játék. Ezek közül az elterjedt, és csupán az idő elütésére szolgáló, hatalmas mennyiségű program között szinte már mindenki találkozott valamelyikkel, hiszen a modern szórakozás egyik legtipikusabb példája a számítógépes játékprogram. Itt szinte bárki talál a saját ízlésének és igényének megfelelőt. A játékprogramok legtöbbje valamilyen kártya vagy akciójáték, amelyek sokszor tapasztalatot és jó reflexeket igényelnek, de tetemes mennyiségben akad olyan logikai játék is, mint például az amőba vagy a sakk.

Lapozz a további részletekért

1 2

Címkék: szoftverek


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!