Hirdetés

A gazdasági informatikai rendszerek modellje

A gazdasági informatikai rendszerek modelljének felépítése (szerkezeti modulok: folyamatmodell, szervezetmodell, hatáskörmodell és a professzionális információ modell)! Az egyes modulok fő funkciója.

 

Az információs rendszer modellje moduláris struktúra, önálló részek összessége.

Cél az, hogy a GR leképezésére egy informatikai rendszert építsünk rá. Ebből következik, hogy a GR modellje két modulcsoportból áll: az egyik a GR valós leképezését szolgálja (szerkezeti modulok), a másik a felállítandó informatikai rendszernek adja az alapját (professzionális modul).

Hirdetés

A modul homogén alrendszer, mely a modellen belül funkcionálisan önállóan is értelmezhető, de nem hagyjuk figyelmen kívül, hogy a modell része.

Szerkezeti modulok szerepe:

A valós rendszer leképezését szolgálják, meghatározzák az információrendszer struktúráját (alapja a professzionális modulnak).

Professzionális modulcsoport:

Speciális szakmai jellegre utal; ez az információs rendszert tükröző rész. Azt az alaprendszert modellezzük, amelyre az információs rendszert létrehozni akarjuk.

I. Szerkezeti modulcsoport:

1. FOM (folyamat modell)

2. SZEM (szervezet modell)

3. HAM (hatáskör modell)

II. Professzionális modulcsoport:

1. IFO (információs modul)

a) IFH (információ hordozó rendszer)

b) IFA (információ áramlás rendszere)

c) IFE (információ feldolgozó rendszer modellje)

FOM:

Rendszer tartalmát a benne létrejövő folyamatok adják, így szükség van ennek leképezésére. Ez meghatározza, hogy miről és milyen adatokat gyűjtünk, tárolunk, feldolgozunk stb. Ezt leképező modul a folyamat modell. Ez képezi a modell osztályozási struktúráját.

SZEM:

Modellezni kell a rendszer szervezeti felépítését, hierarchiáját. Ez határozza meg a rendszer statikus struktúráját, ami kijelöli az információ áramlás csomópontjait. Ez a modell a szervezeti modell.

Hirdetés

HAM:

Meg kell alkotni végül a hatásköri rendszert, amely mozgást visz a rendszerbe. Megmutatja a szervezeti egységek jogosultságát, illetékességét, kijelöli az információ áramlás útját. Ez a hatásköri modell.

Informatikai szervezés tárgya, gazdasági információs rendszer modelljének a része, amely meghatározza…

FOM: … az információ feldolgozás szempontjából, hogy miről és milyen információt kell gyűjteni és … az információ modell alapstruktúráját.

SZEM: … hogy hány és milyen jellegű egység van a rendszer szervezeten belül és … az információ áramlás lehetséges csomópontjait.

HAM: … mire van jogosultság, információ áramlás konkrét pályáját valamint az adat hozzáférés jogosultságát

Professzionális modul:

IFO:

Ez a modell adja a rendszer informatikai sajátosságát, képezi a kifejlesztendő informatikai rendszer alapját.

Ennek részeként a következő modellek kerülnek kidolgozásra:

IFH: információ hordozó rendszer

Milyen bizonylatokat használnak bizonylatok és az adatok hogyan kapcsolódnak egymáshoz elkerülve az adatredundanciát.

IFA: információ áramlási modell

Azt mutatja meg, hogy a szervezet mely részéről hová és milyen információ áramlik.

IFE: információ feldolgozási rendszer

Azt mutatja meg, hogy az adatokat milyen algoritmussal állítjuk össze, valamint milyen a szoftver-adat kapcsolat.Ady Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!