Hirdetés

Magyarország népesedési folyamatai

3 perc olvasás
Magyarország népesedési folyamatai

 

Hazánk természetes szaporodása

A 80-as évek eleje óta természetes fogyás jellemző Magyarországon, ami csökkenő népességszámhoz vezetett. Az egész országra jellemző bár vannak területi különbségek.

Hirdetés

Ennek az az oka, hogy a születések száma csökken, a párok egyre kevésbé és egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Ennek lehetnek gazdasági okai, de oka lehet a megváltozott foglalkoztatási struktúra is, a nők egyre inkább olyan jellegű munkát végeznek, mint a férfiak. Emellett viszonylag magas halálozás, nem élünk egészségesen, nem mozgunk eleget, magas a dohányosok és az alkoholfogyasztók aránya.

Kedvezőtlen a korösszetétel, elöregedő a társadalom. Az idős népesség aránya fokozatosan nő, emiatt egyre több az eltartott, növekvő szociális és egészségügyi kiadások hárulnak a kereső népességre. A fiatalkorúak alacsony aránya kedvezőtlen a későbbi népességnövekedés szempontjából is.

A születéskor várható élettartam a fejlett gazdaságú országokéhoz képest alacsony Magyarországon. Ennek oka az egészségtelen életmód. A férfiak kilátásai rosszabbak. Rossz egészségi állapot és a stressz miatt a középkorú férfiak különösen veszélyeztetettek.

Foglalkozási szerkezet és a munkanélküliség

Magyarország foglalkozási szerkezete a fejlett országokra jellemző képet mutat. Legmagasabb a szolgáltatásokban, legkisebb a mezőgazdaságban dolgozók aránya.

Hirdetés

A munkanélküliek aránya az utóbbi években folyamatosan csökkent, 2019-ben 3,3% volt. A koronavírus járvány miatt jelenleg ennél magasabb, a hivatalos adat 4% körüli.

Munkanélküliség, foglalkozási szerkezet változása és a migráció

A foglalkozási szerkezet az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott. A rendszerváltás előtt sokkal többen dolgoztak az iparban és a mezőgazdaságban. Ezek a szektorok a szolgáltatásokhoz képest háttérbe szorultak. A dolgozók egy része munkanélküli lett. A munkanélküliek, ha itthon nem találnak munkát, külföldön próbálkoznak.

Negatív vándorlási mérleg jellemző hazánkra. Ugyan érkeznek Magyarországra a környező országokból és háború sújtotta területekről bevándorlók, menekültek, de jelentős az elvándorlás. Magyarországról főként a fiatalok vándorolnak el, leginkább az EU nyugati országaiba.

Korfa elemzése:

Magyarország korfája az elöregedő társadalmakra jellemző, alul elkeskenyedő méhkas alakú korfa. A korfa alapja keskeny, ez azt jelenti, hogy kevesen születnek, alacsony a 15 év alatti, fiatal korcsoportok aránya.

Fiatalkorban férfitöbblet van, 45 év felett jelentős nőtöbblet mutatkozik. A férfiak születéskor várható alacsonyabb élettartama miatt 45 éves kor felett a nők jelentős túlsúlyba kerülnek. Legnagyobb létszámú a 55-59 év közötti korosztály és ennek következtében a 35-39 éves korcsoport. Az idős korosztályok létszáma az életkor növekedésével fokozatosan csökken.

Hirdetés

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!