Hirdetés

A sivatagok és a trópusi lombhullató erdők

3 perc olvasás
A sivatagok és a trópusi lombhullató erdők

Sivatagok

Jellemzői:

  •  Szubtrópusi éghajlati öv
  •  Az évi középhőmérséklet 20°C
  •  A csapadékmennyiség változó, egyes területeken 250 mm, másutt akár 1000 mm.
  •  Vannak területek ahol egyáltalán nem esik eső évekig.
Hirdetés

Elhelyezkedés: – A trópusi és a mérsékelt éghajlati öv közötti átmenetben.

 Általános jellemzés:

  •  A mostoha vízhiányos élethez csak kevés élőlény tudott alkalmazkodni.
  •  Az a néhány növény amely mégis alkalmazkodott az evolúció sokféleségét mutatják.

Élőlények:

A kaktuszok szigorú vízgazdálkodással képesek csak a vizet elraktározni. Pl: a levelek tüskékké való alakításával, a vízzáró szövetek képzésével.

Másféle növények a gyökerük méretének szabályozásával maradnak életben. Ilyen pl a jerikói rózsa. A gyökere nagyon mélyre és nagy talajfelületet behálózva képes elegendő vizet felvenni, aminek a feleslegét raktározza.

Hirdetés

Efemer növények: Az alkalmazkodás sajátos formáját képviselik. Ezek rövid ideig tenyésznek, a magvaik akár évekig is képesek víz nélkül megmaradni, majd egy csapadékosabb időszakban kihajtanak és rövid idő alatt újra szaporodnak.

A sivatagi egerek és az ugróegerek a sivatagok legjellemzőbb rágcsálói.

Afrikában a mendeszantilopok és a hófehér beizaantilopok, a sivatagi róka a sivatagi hiúz a legelterjedtebbek.

A trópusi lombhullató erdők

1) Keménylombú erdők:

Növények: Ezek az erdők általában a sivatagokat szegélyezik. (Földközi-tenger melléke) A fenyőket és a tölgyeket az emberek kiirtották erről a vidékről, hajókészítés és kereskedelem céljából. Helyükön sziklás hegyoldalak maradtak és bozótosok telepedtek meg (macchia). A macchia 5-8 m magas sűrű bozót, melyben különböző növények élnek: szentjánoskenyérfa, krisztustövis, szúrós csodabogyó.

A növényzet elsősorban örökzöld, kemény, bőrszerű lombozatú fák. Pl: mirtusz, paratölgy, olajfa, füge, oleander és a magyal. A fenyők közül a cédrus-, és a ciprus a legjellegzetesebb.

Hirdetés

Állatok: Az eredeti állatvilág is jobbára eltűnt, helyét a lomberdők biomjaiból átvándorolt fajok foglalták el. Őshonos a muflon, a mezopotámiai dámvad és a párduchiúz.

2) Babérlombú erdők:

Ezekben az erdőkben különböző babérfajok élnek, erről kapta az erdőtípus a nevét. A növények már nem rendelkeznek a vízmegőrzés speciális adottságával.

A legszebb ilyen eredők Amerikában és Kelet-Ázsiában élnek.

Növényeik: Sáfrányfa, a liliomfélék és az üstökösfa a legjellemzőbb. Amerikában a virginiai tölgy és örökzöld Rododendron fajok, Ázsiában a tulipánfák és a nyitvatermők. Az erdők cserjeszintje és gyepszintje igen gazdag. A bambusz is a cserjeszinten él, a fásodó szárú fűféle.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!