Hirdetés

Mérsékelt övezet

6 perc olvasás
Mérsékelt övezet

Az övezetben négy évszak alakult ki. Az évi középhőmérséklet 0 és 20° között mozog. Az évi közepes hőingás eltérései a téli lehűlés különbségeire vezethetők vissza: a legmelegebb hónap középhőmérséklete 15-25°, a leghidegebbé –5-10°. Az övezetben a nyugati szelek uralkodnak.

Hirdetés

Meleg mérsékelt (szubtrópusi) öv: A 30. és a 45. szélességi körök mentén helyezkedik el. Évi középhőmérséklete 15-20°. Az övön belül két éghajlat és terület különül el:

Mediterrán terület: A szárazföldek nyugati oldalán található (pl.Földközi-tenger melléke, Közép-Chile). Nyáron a passzát szélrendszer leszálló ága a mediterrán területre tolódik, és forró, száraz, napsütéses időjárást hoz magával. Ősszel a passzát visszahúzódik, és utat nyit a csapadékot szállító, ciklonokat sodró nyugati szeleknek. A mediterrán éghajlatot tehát forró, száraz nyár és enyhe, csapadékos tél jellemzi. A mediterrán nagyobb folyóit a ki-, és nagyvíz szélsőséges értékei, a kisebb folyókat az időszakos vízszállítás jellemzi. Növénytakarója a keménylombú erdő (magyal és paratölgy). Növényei fényes, sűrű szőrzetű vagy viaszréteggel borított levelekkel védekeznek a vízveszteség ellen. Tűlevelű erdők is vannak (mandulafenyő, mamutfenyő). Az erdőket sok helyen kiirtották, helyükbe örökzöld cserjés (macchia) települt.A csapadékos területeken humuszban gazdag barna mediterrán talajok a száraz területeken fahéjszínű talajok jöttek létre. Kultúrnövények: olajfa, citrusfélék.

Monszunterület: A szárazföldek keleti oldalán van (pl.Kelet-Ázsia, Dél-Amerikában). A szubtrópusi monszun szélrendszer évszakosan változó irányú szeleit a szárazföldek és a tengerek különböző mértékű és váltakozó felmelegedése irányítja. Télen a monszunszelek a szárazföldek felől az óceánok felé fújnak és szárazságot hoznak. A tél hidegebb a mediterrán télnél. A nyári monszunszél az óceán felől a szárazföld felé áramlik. Nedvességtartalma magas, csapadékkal öntözi a területet. Az évi csapadékmennyiség 1000-15000 mm. Vízjárása kevésbé szélsőséges. Növénytakarója a babérlombú erdő (liliomfák, mocsári ciprus, araukáriafenyők). Talaja a száraz területeken a vörös-, a nedves területeken a sárgaföld. A tűlevelű fák talaja humuszban szegény. Kultúrnövények: teacserje, gyapot.

Valódi mérsékelt öv: Eurázsiában és Dél-Amerikában található. .Évi középhőmérséklete 8-15°. Éghajlatát a nyugati szelek és a ciklonok határozzák meg. A természetföldrajzi tényezők nyugatról keletre, az óceántól való távolság, a csapadékot szállító ciklonok hatásának gyengülése alapján változnak. Az övön belül négy terület különült el:

Hirdetés

Óceáni terület: Az óceáni éghajlat kiegyenlített. Évi közepes hőingása 7-8°. Évi csapadékmennyisége 800-2000 mm. A kiegyenlített éghajlat változatos időjárást takar. A folyók vízjárása kiegyenlített. Növénytakarója a zárt lombhullató erdő (nyírrel kevert tölgyesek, bükkösök). A kiirtott erdők helyén fenyérek alakultak ki. Gyakoriak a tőzegmohalápok. Fejlett állattenyésztés alakult ki, mert a fű egész évben zöld. Talaja a barna erdőtalaj. A nedves éghajlaton a kilúgozás jelentős. Jelentős a folyóvizi erózió is, amihez a mállás szolgáltat alapanyagot. A felszín lepusztulását a zárt fűtakaró fékezi.

Mérsékelten szárazföldi terület: A szárazföldek keleti oldalán van (Európa, É-Amerika, K-Ázsia). Éghajlatát az óceán szomszédságában nedves kontinentálisnak, keleten kontinentális monszunéghajlatnak nevezzük. A szárazföldek belseje felé haladva erősödnek a szárazföldi hatások: az évi közepes hőingás 10-ről 20°-ra nő, a csapadék 800-ról 500 mm-re csökken. A csapadékmaximum nyár elején van, a téli csapadék egy része hó formájában esik. A folyók vízjárása egyre ingadozóbb. Növénytakarója a lombhullató erdő (Eu:tölgy, bükk, É-Am: tölgy, nyír, juhar, K-Ázsia: tölgy, hárs, kőris). A szárazföldek felé a lombhullató erdőt erdős puszta váltja fel. Talaja a barna erdőtalaj.

Szárazföldi terület: Éghajlata száraz kontinentális. Évi közepes hőingása 25-45°. Évi csapadékmennyisége 300-500 mm. Növénytakarója a füves puszta (Eurázsia:sztyepp, É-Amerika:préri, D-Am: pampák). A Föld legnagyobb búza és kukoricaraktára. Talaja a feketeföld (nagy humusztartalom). A száraz puszták talaja a gesztenyebarna talaj.

Lapozz a további részletekért

1 2