Hirdetés

Személyes meggyőződés

3 perc olvasás

Személyes meggyőződés

A társadalmi lét feltétele a jog. Jogokra nemcsak szert kell tenni, hanem tudni kell azokkal élni is. Vannak helyzetek, amikor a jog gyakorlása nem is olyan egyszerű.
Szerző: Jakab György

Hirdetés

Személyes meggyőződés

Jolán már hat hónapja súlyos beteg. Az orvosok megmondták a férjének, Lászlónak, hogy ha nem kap hamarosan vérátömlesztést, akkor valószínűleg meg fog halni. A baj az, hogy Jolán azt mondja, hogy neki ne adjanak vért. Jolán ugyanis egy olyan vallási csoport tagja , amely azt vallja, hogy a vérátömlesztés Isten parancsa ellen való vétek. Hite szerint a Biblia Isten szava és ez kell, hogy irányítsa őt minden cselekedetében. Jolán számára az összes kötelességei közül az a legfontosabb, hogy teljesítse Isten parancsát.

Jolán nagyon nehezen tudta döntését megmagyarázni férjének, aki ugyan szintén istenhívőként nőtt fel, de nem olyan vallási csoport tagja, mint Jolán. László mindig tiszteletben tartotta a felesége nézeteit, de képtelen volt elhinni, hogy valóban az lenne Isten parancsa, hogy valaki utasítsa vissza az orvosi kezelést, különösen olyasvalaki, akinek két kiskorú gyerekére és a férjére is gondolnia kell. Jolán azt mondta, Isten kezébe kell tenniük a sorsukat, és ő majd gondoskodik róluk: „Ő majd felszárítja a könnyeket.” {Jelenések (21:4)} Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb és meg kellene halnia, Isten akkor is örök életet ígért azoknak, akik teljesítik a parancsait: „A világ mulandó, és vele együtt a vágyak is, de aki teljesíti Isten parancsát, az örökké él.” (János 2:17)

Mióta Jolán kómába esett, már nem volt képes képviselni a saját érdekeit. Mint legközelebbi hozzátartozóját, Lászlót kérték meg a kórházban, hogy írja alá a teljes körű orvosi kezelésről , beleértve a vérátömlesztést is, szóló engedélyt. László még nem tudja, mitévő legyen, az idő pedig lassan lejár…

Címkék: társadalomismeret


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!