Hirdetés

A közösség jogai

3 perc olvasás
A közösség jogai

A közösség jogai

A közösség és egyén érdekei nem minig harmonizálnak egymással. Alá kell-e minden esetben rendelni az egyéni érdekeket a közösségnek?

Hirdetés

Az utóbbi egy-két évben nagyon sok panasz volt a tizennégy éves Nándi óra alatti viselkedésére. Nem volt hajlandó két percnél tovább nyugodtan ülni. Lármás és durva volt. Festéket öntött egyik osztálytársa rajzaira, leszaggatta a fali dekoráció egy részét. Ellopta az ebédpénzt, durva szavakat használt az igazgatóhelyettessel szemben. És a lista napról napra hosszabb lett.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Nándinak is megvolt a maga baja. Azóta változott meg, hogy a szülei elváltak. És, bár mindez már több mint egy éve történt, még mindig rettenetesen hiányzott neki az édesapja, bár soha el nem ismerné. Az édesanyja pedig, egy felnevelni való csecsemővel és egy mellékállással a vállán, nem csoda, ha inkább hagyta, hogy Nándi tegyen mindent úgy, ahogy neki tetszik.

A tanárok dühösek voltak. Összehívtak egy értekezletet, hogy megmondják az igazgatónőnek, nem hajlandók tovább tanítani Nándit. Sajnálták ugyan a fiút családi problémái miatt, de úgy gondolták, hogy el kellene távolítani Nándit az iskolából: részben azért, mert nem hagyja tanulni a többi gyereket, részben pedig azért, mert a tanárok idejének nagy része azzal telt el, hogy megpróbálták megfékezni Nándi dührohamait.

Nándi édesanyja nem értett egyet a tanárokkal. Bement az iskolába és megmondta az igazgatónőnek, hogy Nándinak ugyanolyan joga van megfelelő oktatáshoz, mint bármelyik másik gyereknek. Nándi nem követett el semmi olyasmit, amit más gyerek ne követett volna el. Kifejtette, hogy Nándival másként kell foglalkozni, külön segítségre volna szüksége problémái megoldásához. Az igazgatónő igyekezett megértő lenni a gyermekeit egyedül nevelő anyával és a legközelebbi tantestületi értekezleten felvetette, hogy az iskola alkalmazzon egy gyógypedagógust, aki majd külön foglalkozik a nehezen nevelhető gyermekekkel, többek között Nándival is. Amikor ezt meghallották a tanárok, kitört a felháborodás. A külön gyógypedagógus alkalmazása ugyanis azt jelentette volna, hogy a többi gyereknek kicsit nagyobb létszámú osztályban kellene tanulnia. Ez megnehezítette volna a tanárok dolgát is, mivel így egy-egy gyermekre a tanár idejéből kevesebb jutott volna, mint korábban. Igazságtalan – érveltek a tanárok -, hogy Nándival kivételezzenek, csak azért mert rossz a magaviselete. Nem érdemli meg. Inkább távolítsák el az iskolából.

Hirdetés

Az igazgatónő kínos helyzetbe került.

Címkék: társadalomismeret


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!