Hirdetés

Mesék a médiáról

5 perc olvasás

Mesék a médiáról

Két történet szól Hádéról, pontosabban Hádé és a média kapcsolatáról. Ez szorosabb, mint gondolnánk, vagy mint Hádé maga is gondolná. Vajon, mi is megélhetünk ilyen helyzeteket? Gondolj csak bele! Ne fojtsd magadba a felmerült kérdéseket!

Hirdetés

Hádé első története

Hádé végre megvalósíthatta élete nagy álmát: megvásárolt egy akkora televíziót, amely nappalijának egyik falát teljesen betöltötte. Az új készülék valóban fantasztikus volt – megérte eladósodni miatta, gondolta Hádé. 210 csatornát lehetett vele elérni és kapcsolatban állt egy központi számítógéprendszerrel, amely révén bármikor bármilyen műsort, információt, szolgáltatást megrendelhetett. Olyan izgatott lett, mint gyermekkorában, amikor megkapta élete első saját készülékét. Úgy érezte akkor, hogy megérkezett hozzá a világ: távoli tájak, érdekes emberek, sok-sok tudás és vidám szórakozás várja. Hádé nagyon sokat köszönhetett a tévének és a számítógépnek. A tévéből szerezte tudása nagy részét: tudományos filmeket nézett, nyelveket tanult, a képernyőről leste el mi a legújabb divat, hogyan kell egy csókolózni, hogyan élnek a „nagymenők”. A szülei által tiltott videojátékok edzették meg fantasztikus reflexeit és figyelmét, ami később nagyon előnyösnek bizonyult munkája során. Ráadásul egy televíziós vetélkedő tette őt országosan ismertté, így tehát minden oka megvolt rá, hogy örüljön a csúcstechnikához tartozó új televízió megszerzésének. Hádé először falképernyőnek nevezte el szerzeményét, de aztán annyira megszerette, hogy csak Ernyőkének hívta. Gyorsan elhúzta a függönyt. Bekapcsolta Ernyőkét és váltogatni kezdte a csatornákat, hogy birtokba vegye a készüléket, majd lázasan tervezgetni kezdett.
A legfontosabb teendő az – gondolta -, hogy pontos napirendet készítsek, mivel a tévé legfőbb veszélye az, hogy feleslegesen elfolyik az ember ideje. Mindenekelőtt tanulni fogok Ernyőkétől. Ha jól használom, akkor mindenhez fogok érteni a főzéstől, a sportszabályokon át az űrkutatásig. A másik fontos feladat, hogy egy új, egészséges életritmust alakítsak ki magamnak így a kapcsolataimat is rendesen tudom majd szabályozni. A műsorokhoz igazodva azonos időpontokban fogok dolgozni, pihenni, enni és mozogni és a reklámok által leginkább dicsért termékeket fogom vásárolni. Ernyőke segítségével a lelki egyensúlyomat is biztosítani tudom. Olvastam valahol, hogy az embernek meghatározott arányban van szüksége szórakozásra, félelemérzésre, bambulásra, nagy érzelmek átélésére és intellektuális tevékenységre. Majd beprogramozom Ernyőkét, hogy a megfelelő arányban keverje nekem a műsorokat.
Ernyőke teljesen megváltoztatta Hádé életét. Ezentúl otthon dolgozott a számítógép segítségével, ami kényelmesebb is volt, meg többet is jövedelmezett mint korábbi munkája. Így ugyanis megspórolta a közlekedés hiábavaló idejét, s ezalatt újabb és újabb információhoz jutott, amelyek révén megelőzhette versenytársait a tőzsdén és a számítógépes piacon.

Rájött arra is, hogy ha a valamire szüksége van, csak rákattint egy jelre, s a termék rövidesen megérkezik a közeli szupermarketből, így nem kellett feleslegesen bajlódnia a bevásárlással. Már nem járt sportversenyekre sem, mert elunta, hogy a sok hangos ember között a lelátóról meresztgesse a szemét. A közvetítés révén közvetlen közelről is láthatta az eseményeket, ráadásul akárhányszor visszajátszhatta magának a történteket. Ernyőke segítségével mindenhová eljutott, ahol fontos dolog történt a világon: ott szurkolt az olimpián, elmehetett a különleges filmbemutatókra, koncertekre, szemtanúja lehetett forradalmak, háborúk kirobbanásának. Terveinek megfelelően rendszeres életet élt: sokat tornázott a „Fitt légy”-csatorna jóvoltából, megtanult nagyon sok fontos dolgot az ismeretterjesztő műsorokból és vetélkedőkből, s az elektronikus hálózaton keresztül nagyon sok emberrel levelezett. Ha pihenni akart, akkor többnyire a régi kirándulásain készített videókat bámulta, esetleg természetfilmeket vagy vígjátékokat nézett.
Hádé elégedett volt önmagával. Úgy érezte, a kezében van a sorsa: szabad és teljes életet él. Két dolog zavarta csupán. Egyrészt az, hogy nem tudott egyszerre több műsort is nézni, így könnyen lemaradhat valami nagyon fontos információról. Sokszor előfordult, hogy éjszaka nem merte kikapcsolni Ernyőtkét, butábbnál butább műsorokat nézett végig, mert attól félt, hogy a következő műsor lesz számára a legfontosabb az életben. A másik gondot az a szörnyű szomszéd jelentette. Mindig a legrosszabb pillanatban tudott átmenni Hádéhez, hogy kérjen valamit, vagy valami programot ajánljon.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!