Hirdetés

Melyek az ember belső elválasztású mirigyei?

3 perc olvasás
Melyek az ember belső elválasztású mirigyei?

A hormonok a belső elválasztású mirigyekben termelődnek. Az ember hormonális rendszerében a hipotalamusz és az agyalapi mirigy a szabályozó központ a többi belső elválasztású mirigy működése felett. Belső elválasztású mirigy még a pajzsmirigy, aminek egyik jódtartalmú hormonja a tiroxin. Ez a lebontási folyamatokat serkenti. Hatására a sejtek oxigénfogyasztása emelkedik, ami fokozott hőmérsékletemelkedéssel jár. Ilyen mirigy még a hasnyálmirigy, ami inzulint termel, ami serkenti a vérben lévő glükóz felhasználását. Ide tartozik még a mellékvese, aminek kéregállományának hatására lelassul a glükóz lebontása. A velőállományban termelődő adrenalin elősegíti a glikogén lebontását.

Hirdetés


Hirdetés

Az agyalapi mirigy a koponyaalap ékcsontjában helyezkedik el. Egy nyél kapcsolja össze a hipotalamusz agyalapi felszínével. Elülső- és hátsó lebenyre tagolódik. A hátsó lebeny idegszövetből épül fel és közvetlen kapcsolatban áll a hipotalamusz nagy neuroszekréciós sejtjeivel. Az itt termelődött hormonok a sejtek nyúlványain keresztül jutnak a mirigy hátsó lebenyébe. A hátsó lebeny tehát csak tárolja és időszakonként a vérbe üríti a peptid típusú hormonokat. Ilyen a vazopresszin, aminek hatására a mellékvesében lévő nefronok elvezetőcsatornáiból fokozódik a víz visszaszívása s a vizelet mennyisége. Hiánya esetén súlyos kiszáradás lehetséges. Itt termelődik még az oxitocin, aminek simaizom összehúzó hatása van. A terhes nőknél van fontos szerepe, ugyanis hatására fokozódik a méhizom összehúzódás, ezáltal beindul a szülés és elősegíti a tejmirigyek kiürítését.

Az elülső lebeny hormonjai saját mirigysejtjeiben termelődnek. Ennek beindulásához azonban a hipotalamuszban képződött kémiai vegyületekre van szükség. Ezek a kis neuroszekréciós sejtekből származnak és a nyélen keresztül jutnak az elülő lebenybe. Az itt termelődött hormonok polipeptid típusúak. Ilyen például a növekedési hormon, amely hiánya esetén törpe marad az egyed, túltermelése esetén óriásnövés jön létre. A többi elülső lebenyben termelődött hormon egy- egy másik belső-elválasztású mirigyre fejti ki a hatását. Például pajzsmirigyserkentő hormon (szabályozza a működését, segíti a hormontermelődést és kiürülést), mellékvese serkentő hormon (a mellékvesekéreg szénhidrát anyagcserére ható hormon elválasztását fokozza), nemi mirigyekre ható hormonok (tüszőserkentő,  tejelválasztást serkentő hormon).


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!