Hirdetés

Az ember agyalapi mirigyének felépítése és működése, hormonjai

3 perc olvasás

A neuroendokrin rendszer központja az agy hipotalamusza és a hozzá kapcsolódó agyalapi mirigy, amely egy borsó nagyságú szerv és a koponyalap ékcsontjának üregében (töröknyeregben) helyezkedik el. Egy nyéllel kapcsolódik a hipotalamuszhoz. Az agyalapi mirigyet elülső és hátsó lebenyre oszthatjuk. A hátsó lebeny idegszövetből épül fel és közvetlen kapcsolatban áll a hipotalamusz nagyméretű neuroszekréciós sejtjeivel. A hátsó lebeny csak tárolja a hipotalamusz nagyméretű sejtjeinek hormonjait (fehérjék, peptidek):

Hirdetés


Hirdetés
 • Antidiuretikus hormon  – vesegyűjtőcsatornákban vízvisszaszívás, ezáltal csökken a vizelet mennyisége. Hiány: diabetes insipidus (a szervezet kiszáradhat a nagy mennyiségű vizelet miatt).
 • Oxitocin – simaizom összehúzó hatása van. Elősegíti a szüléskor a méhizomzat összehúzódását, később pedig az emlő tejmirigyeinek ürülését.

 

Az elülső lebeny mirigysejtekben gazdag szövet, ahol saját hormonjai termelődnek, amelyeknek képződéséhez azonban a hipotalamuszban képződő kémiai vegyületekre van szükség – a kissejtes magcsoport gátló vagy serkentő anyagokat juttat oda – közvetett kapcsolat. Az elülső lebenyben termelődő serkentő hormonok oligopeptid vagy peptid típusú vegyületek.

A szomatotrop hormon (növekedési): az egész szervezetre általánosan hat. A májba kerülve felszabadítja a szomatomedineket, így fejti ki hatását. Hatása: arányos növekedés, zsírtok lebontása energiatermelés céljából, csont-, izomfehérjék termelődése. Hibás működések: 1. gigantizmus, akromegália, arányos törpe (épeszű) A többi hormon már csak egy másik belső elválasztású mirigyre hatnak.

 • Pajzsmirigy serkentő hormon (TSH): a pajzsmirigy hormontermelését serkenti.
 • Mellékvesekéreg serkentő hormon (adrenokortikotrop-ACTH): elsősorban a szénhidrát-anyagcserére ható hormon elválasztását fokozza. 
 • Ivarmirigyekre ható hormonok

  • tüszőserkentő hormon (FSH): tüszőérést, petesejt érlelés, tüszőhormon, illetve hímivarsejt termelődését serkenti.
  • sárgatest serkentő hormon (LH): tüszőrepedést, sárgatest kialakulását és annak progeszteron termelődését illetve, herehormon termelődését serkenti.
  • tejelválasztást serkentő hormon (LTH): emlő növekedését (terhesség idején), ivadékgondozási ösztön kialakulását serkenti.

   


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!